Afbeelding

Vic Hartog vijftig jaar actief in de schermsport

Sport 720 keer gelezen

VEGHEL | Vic Hartog is een bekende naam in de schermsport, maar daarbuiten zal je van deze bescheiden man in Veghelse contreien niet veel horen. Vic is al 50 jaar betrokken bij de schermsport, waarmee hij in 1969 kennis maakte op de Universiteit van Twente. Nu is het tijd om hem in het zonnetje te zetten en zijn geliefde schermsport onder de aandacht te brengen.

Op de universiteit startte hij met sabel en al gauw begon hij met wedstrijden. Het was liefde op het eerste gezicht. Vic is aanvankelijk begonnen met sabel, later heeft hij er degen en floret bij gedaan. Het wedstrijdschermen is nooit op een hoog niveau gekomen wegens gebrek aan tijd en belangstelling voor serieuze wedstrijdsport.
Vanwege zijn werk bij Philips beland Vic in Brabant bij PSV. Daar heeft hij nog recreatieve wedstrijden geschermd. In 1995 vroeg de maître (schermleraar) van PSV of Vic wilde assisteren bij de lessen. Een paar jaar later is hij de opleiding tot schermleraar gestart in Duitsland omdat hiertoe in Nederland geen mogelijkheden waren. Na twee jaar heeft hij het diploma behaald op alle wapens; sabel, floret en degen.
Het tekort aan schermleraren is enorm en al gauw wordt hij gevraagd om ook bij de schermvereniging Rapier in Tilburg les te komen geven. Even later sluit Vic zich ook aan als maître bij schermvereniging Courage in Veldhoven. In 2007 ging Vic met vervroegd pensioen. Hij wierp zich op als schermondernemer. Behalve de training bij de drie verenigingen verzorgt hij ook de sportoriëntatie op diverse middelbare scholen en clinics voor bedrijfsuitjes of vriendengroepen. Heel uitdagend zijn ook de opdrachten die op zijn pad komen voor het toneelschermen, als een theatergroep Zorro, Hamlet of Romeo en Julia op het programma heeft staan.

Schermvereniging Porthos
In 2001 besluit Vic om een schermschool in Veghel op te richten omdat hij nog een avondje vrij heeft. De schermvereniging Porthos is begonnen in de gymzaal van de Bernadetteschool aan de Vondellaan in Veghel. Later is de club verhuisd naar de sporthal in de Leest.
De motivatie voor Vic om mensen met de schermsport kennis te laten is om te ervaren dat ze plezier hebben in de sport. Het is een moeilijke technische sport en je hebt tijd en inzet nodig om het te leren. Als je dan ook nog tactisch inzicht hebt, snelheid en souplesse kan je ver komen. In de schermwereld laat Vic zijn signatuur wel achter: schermers van Vic schermen netjes en er wordt subtiel gespeeld waarbij niemand bruut in de pan wordt gehakt. Vic geniet er van als zijn schermers ook op grote wedstrijden goed presteren. Bij menig jeugdschermer die goed presteert op nationale en internationale wedstrijden heeft Vic aan de basis gestaan.
Tot slot vragen we Vic of hij wil sterven in het harnas. Hij wil zo'n traumatische ervaring zijn leerlingen liever niet aan doen. Nee, hij bouwt liever rustig af waarbij hij zijn eigen tempo bepaalt. Voorlopig zien we hem nog elke woensdag actief in de gymzaal van de Leest.

Proefles of clinic
Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust kijken naar de training, wekelijks op woensdag van 19.00 tot 21.00 uur. Schermvereniging Porthos in Veghel verwelkomt graag nieuwe leden. Kijk voor meer informatie en aanmelden voor een proefles of clinic op veghel.scandaglio.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant