Afbeelding

Molenaar versus Van Voorst: economische groei, booming of killing?

Algemeen Bedrijvig Meierijstad 1.171 keer gelezen

Meierijstad en bedrijvigheid is een uitstekende combinatie. Onze regio is een schatkist aan mooie (familie)bedrijven, die werkgelegenheid bieden aan tienduizenden werknemers. Maar… zorgt de focus op economie ook voor welvaart? Voor prettig wonen en recreëren? Of zijn de bedrijvenparken, toegangswegen en slinkende natuur eerder een vloek dan een zegen?

Laurens van Voorst, gemeenteraadslid voor Hart, heeft er een uitgesproken mening over. 'Meierijstad betaalt een hoge prijs voor de focus van de gemeente op economische groei', stelt hij. Herman Molenaar (voorzitter Platform Ondernemend Meierijstad) denkt er het omgekeerde van: volgens hem profiteren de inwoners van Meierijstad juist van de sterke economische positie. Aan de hand van vijf stellingen proberen we een beeld te vormen. De uitdaging aan de heren Van Voorst en Molenaar: beperk je tot de kern en gebruik per antwoord maximaal 50 woorden. Daar gaan we!

Een bloeiende economie leidt tot stijgende welvaart.
Herman: "Inwoners profiteren mee van een bloeiende economie: werkgelegenheid en lonen stijgen, waardoor ze beter in hun – financiële en materiële – behoeften kunnen voorzien. In gebieden met hoge werkloosheid is veel armoede en onrust. Dat individuen ook overlast kunnen ervaren van een bloeiende economie, zoals verkeer en geluid, is helaas ook een feit."

Laurens: "Zeker. Hart waardeert die rol van ondernemers ook. Maar wat is de prijs die de samenleving betaalt voor ondernemerswinst, aandeelhouderswaarde, werkgelegenheid en welvaart? Neem de positie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen er onvoldoende aan te pas op De Dubbelen, Duin, Foodpark en zo verder."

Meierijstad offert teveel natuur op voor asfalt/economische ontwikkelingen.
Herman: "Nee. Waar natuur moet wijken voor asfalt/economische ontwikkelingen, vindt in veel gevallen compensatie plaats. Duurzaam en circulair ondernemen zijn bepalende begrippen, we besteden veel aandacht aan behoud en ontwikkeling van natuur in combinatie met economische functies, zoals de inrichting van bedrijventerrein Foodpark, groene bedrijfspanden, insectenhotels, enzovoorts."

Laurens: "Met die natuuroffers valt het nog mee, behalve dan de dreigende aantasting van het schitterende Wijboschbroek – bedacht door POM. Offers zijn ook dat de gemeente huisvesting voor bijna rechteloze arbeidsmigranten mogelijk moet maken. Dat wegen dichtslibben, het buitengebied wordt opgeofferd aan terreinen vol lelijke kolossen en de CO2-uitstoot toeneemt."

De kleine kernen zijn de dupe van de economische ambities.
Herman: "Nee. De trend dat kleine kernen steeds minder inwoners en voorzieningen krijgen, is breed. Bovendien werken veel inwoners van onze kleine kernen bij bedrijven in Meierijstad. Door de economische groei, werkgelegenheid en bereikbaarheid blijven (en komen) mensen hier wonen en kunnen scholen, lokale economische activiteiten, voorzieningen en het verenigingsleven grotendeels blijven bestaan."

Laurens: "Niet specifiek. Zowat alle 80.000 inwoners zijn de dupe. Diverse opeenvolgende Veghelse gemeentebesturen hebben ondernemers slaafs gegeven wat ze willen: de Noordkade die het centrum van Veghel verder kapotmaakte, bedrijventerreinen die de toenmalige gemeente Veghel zowat failliet maakte en nu Schijndel en Sint-Oedenrode mee naar beneden trekken. Dat moet stoppen."

Meierijstad is vol: het economische vestigingsklimaat moet onaantrekkelijker.
Herman: "Meierijstad is nog lang niet vol. Een gemeente met 80.000 inwoners en de op één na grootste oppervlakte van alle gemeentes in Noord-Brabant, heeft ruimte genoeg voor economische groei. Wel moeten we de juiste keuzes en afwegingen maken. De relatie en afstemming tussen economische groei, leefbaarheid, duurzaamheid is van steeds groter belang."

Laurens: "Het vestigingsklimaat moet juist aantrekkelijker voor ondernemers die investeren in de lokale samenleving. Die het een morele plicht vinden om mensen te omarmen die kwetsbaar en kansarm zijn. Ondernemers die hun eigen dorp schoner, mooier, leefbaarder en gelukkiger willen maken. Zulke ondernemers zijn er voor de gemeente in plaats van andersom."

Ondernemers houden geen rekening met de belangen van 'de gewone man'.
Herman: "Niet mee eens. Ondernemers zijn voor het voortbestaan van hun onderneming afhankelijk van de omgeving, de overheid, werknemers, en óók van 'de gewone man', wie dat dan ook is. Daarnaast hebben veel ondernemers een sterke binding met Meierijstad, zoals de vele familiebedrijven. Bij de ontwikkeling van Meierijstad horen voorzieningen en het verenigingsleven, maar ook de N279, A50, windmolens, huisvesting van arbeidsmigranten, enzovoorts."

Laurens: "Ondernemers zijn zich te weinig bewust van de verantwoordelijkheid die hoort bij het leiden van een bedrijf. Die gaat verder dan continuïteit van de onderneming, winst, aandeelhouders blij maken en werkgelegenheid scheppen. Elk bedrijf heeft de morele plicht de wereld beter te maken. Elke onderneming móet een sociale onderneming zijn."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad. Heeft u opvallende nieuwsberichten over de ondernemerswereld uit Meierijstad of uzelf? Een opening, een jubileum, een overname, een directiewisseling, een belangrijke deal? Breng de redactie op de hoogte. Stuur een mail naar: redactie@stadskrantveghel.nl.

Herman Molenaar.
Laurens van Voorst.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant