Afbeelding

'Dit kan uitgroeien tot iets heel groots'

Zakelijk Bedrijvig Meierijstad 1.997 keer gelezen

Een nieuw bedrijf starten in China – dat doe je niet zomaar. Wet- en regelgeving, cultuurverschillen, de wijze van zakendoen… De Chinese markt zit anders in elkaar dan de westerse. Toch pakt Agrifirm de handschoen op. Samen met het Amerikaanse Land O'Lakes richt het een joint venture op voor de productie van diervoer voor de melkveehouderijen: Agrilakes. Aan het woord is de CEO van Agrifirm, Dick Hordijk.

De deal
"Onze joint venture produceert voer voor koeien in de Chinese melkveeketen. Land O'Lakes is al langere tijd een van onze handelspartners. Dat bedrijf heeft veel ervaring op de Amerikaanse markt; wij in de Nederlandse en de Chinese markt. Door onze kennis en kunde te combineren, ontstaat er een unieke partij."

Het belang
"We verwachten een enorme groei van de Chinese zuivelconsumptie. Er is een sterke behoefte aan professionalisering van de productieketen, want de Chinezen produceren liever lokaal dan dat ze importeren. Als je het goed doet, is dat bovendien ook nog eens beter voor het milieu. Wij gaan een bijdrage leveren aan het vooruit helpen van de Chinese melkindustrie."

Het unieke
"De Chinese markt binnenkomen is moeilijk, zeker als westers bedrijf. Wij hebben echter veel ervaring op de Chinese markt; we produceren al ruim twintig jaar hoogwaardige ingrediënten voor varkensvoeders. De Amerikanen wilden heel graag de Chinese markt op en aangezien onze relatie prima is, zijn we in zee gegaan."

Het gevoel
"Of ik trots ben op deze ontwikkeling? Absoluut. Land O'Lakes is in haar branche de grootste coöperatie van Amerika. Zij zien ons op hun beurt als een partner met enorm veel kennis en internationale ervaring. Dat we samen deze stap zetten, voelt goed. Dit kan uitgroeien tot iets heel groots."

Het gevolg
"We hebben een ambitieus groeiplan: we streven ernaar dat onze melkbusiness in China binnen vijf jaar net zo groot is als onze varkensvoederproductie. Lukt dat, dan zorgt Agrilakes voor een significant deel van onze wereldwijde winstgevendheid, en daarmee de ledenuitkering van onze Nederlandse coöperatie. Daarnaast willen we met onze oplossingen bijdragen aan een betrouwbare en verantwoorde voedselketen voor de huidige en nieuwe Chinese generaties."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad. Heeft u opvallende nieuwsberichten over de ondernemerswereld uit Meierijstad of uzelf? Een opening, een jubileum, een overname, een directiewisseling, een belangrijke deal? Breng de redactie op de hoogte. Stuur een mail naar: redactie@stadskrantveghel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant