Bij acteurs Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten viert het absurdisme hoogtij.
Bij acteurs Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten viert het absurdisme hoogtij.

Het Volk brengt absurdisme, humor en ontroering

Kunst en cultuur 572 keer gelezen

VEGHEL | In Het Vermoeden Van Poincaré van theatermakers en acteurs Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten viert het absurdisme hoogtij. In het stuk gaat het om twee mannen die zijn ingesneeuwd in een Alpenchalet. Ze zijn voor onbestemde tijd tot elkaar veroordeeld met als gevolg dat allerlei irritaties en misverstanden ontstaan. Het Vermoeden Van Poincaré is op vrijdag 18 oktober te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen, van Theater De Blauwe Kei op de Noordkade.

Voor wie de voorstellingen van Het Volk nog niet kent: Kruijver en Bunschoten zijn meesters in rijke, geestige dialogen en het verhaspelen van moeilijke woorden en zeldzame uitdrukkingen.

Lachen
De mannen zetten de zaken op zijn kop en laten ons kijken naar een verwrongen wereld, een wereld die enerzijds verontrustend veel lijkt op die van ons, maar die anderzijds zo ver weg is, dat je er hartelijk om kunt lachen.
Met de zwaarwichtige onnozelheid van Wigbolt Kruijver en het overdreven moeilijk doen van Bert Bunschoten komen absurdisme, humor en ontroering samen.

Inspiratiebron
Jules Henri Poincaré was een Franse wiskundige en wetenschapsfilosoof. Een bewijs voor het naar hem vernoemde vermoeden is tot op de dag van vandaag niet geleverd. Niet zozeer het vermoeden van Poincaré zelf, als wel het onvermogen om een vermoeden met behulp van taal te doorgronden is de inspiratiebron van Het Volk voor deze voorstelling.

"Meesters op de vierkante millimeter. Een feest van herkenning, want alle Volk-thema's komen weer voorbij, inclusief, voor de kenners, de nodige verwijzingen naar eerder werk. Een mooie toevoeging vormen de (audio)visuele bijdragen van Michael Helmerhorst waardoor een spannende, nieuwe laag ontstaat", schrijft het Haarlems Dagblad.
De Meppeler Courant is ook lovend: "Het vakmanschap van Het Volk is buiten kijf, hun timing is perfect, hun dictie onberispelijk."

Veghelse Toneel Publieksprijs
Het Vermoeden Van Poincaré is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen.
Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant