De bus wordt uiteraard carnavalesk en feestelijk aangekleed.
De bus wordt uiteraard carnavalesk en feestelijk aangekleed.

Na jaren van afwezigheid zijn De Skoefels terug: 'Het is eindelijk zo ver'

Algemeen 2.319 keer gelezen

VEGHEL | Na jaren van afwezigheid keren De Skoefels terug tijdens de optochten in Veghel. Gedurende de jeugdoptocht zijn ze aanwezig langs de route en op zondag, tijdens de grote carnavalsoptocht, rijden ze met een eigen 'wagen' mee.

De Skoefels zijn in 2005 ontstaan na een samensmelting van twee vriendengroepen uit Veghel en Sint-Oedenrode. "Het leek ons toen een goed idee en achteraf durf ik wel te zeggen dat het geniaal was", vindt Thijs van Veghel, lid sinds 2007. In 2006 zagen De Skoefels het levenslicht. Het eerste jaar trokken ze met de Safaribus door het Brabantse carnavalsland. Daarna werd dat voertuig ingeruild voor de beruchte Skoefelswagen. "Een wagen waar lief en leed op is gedeeld. Er zijn mensen gewond geraakt, maar er is vooral ontzettend veel plezier gemaakt. Warme herinneringen voor veel Veghelse carnavalsvierders", vertelt 'Skoefel' Joris Vlassak.

Volle glorie
De laatste jaren zijn De Skoefels vooral actief tijdens het Vudelfeest. Dat is komend jaar niet anders. Met het thema 'Skoefels goes in Jurassic Park @ Vudel' gaan ze de Noordkade weer op zijn kop zetten. Maar er is meer. "Ieder jaar krijgen we de vraag wanneer er weer een wagen komt. Nu is het eindelijk zo ver", onthult Joris. Zijn kameraad Thijs vult aan: "We hebben een bus gekocht (zie foto). We gaan daar twee dagen mee op pad. Op zaterdag wonen we de jeugdoptocht in Veghel bij. We staan dan ergens langs de route. Waar weten we nog niet precies. Op zondag doen we in volle glorie mee aan de grote optocht." Daar blijft het voorlopig bij. Thijs: "Op maandag moeten de meeste Skoefels gewoon weer werken. Veghel is toch onze hometown en daarom de perfect plek om terug te keren."
Na jaren van afwezigheid keren De Skoefels dus weer terug. Wat toch wel gezien mag worden als een verrassing. Thijs legt uit waarom de carnavalsvrienden dit jaar weer meedoen aan de optocht. "Iedereen heeft wat meer tijd. Een aantal leden hebben of kinderen, of een eigen huis of een vaste baan. Het begon steeds meer te kriebelen en uiteindelijk hebben Joris en ik het voortouw genomen met de aankoop van de bus."

Eerbetoon
Ondanks dat De Skoefels allemaal een paar jaar ouder zijn geworden, zal hun terugkeer in het Veghelse carnavalsland ongetwijfeld niet onopgemerkt gaan. "We willen graag, naast onze eigen stage op het Vudelfeest, een extra bijdrage leveren aan het carnaval vieren in Veghel. Bovendien is het een mooi eerbetoon aan De Skoefels. We zijn immers opgericht als carnavalsvereniging", besluiten beide heren.

De bus wordt uiteraard carnavalesk en feestelijk aangekleed.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant