Afbeelding

JO 9 spelertjes, talenten in een notendop

Algemeen 1.682 keer gelezen

VEGHEL | Een dik viermanschap vol passie voor het managen en trainen van twee kleine voetbalteams. Bob en Bram behappen JO 9-1 waar Luc en Douwe zich bekommeren om JO 9-2. Het voetbal vindt nog plaats op een klein gemarkeerd miniveldje. Alles in de nieuwe opzet van de KNVB wat het pupillenvoetbal onder dertien jaar betreft. Veel balbezit en plezier in het spelletje, vooral dat laatste.

Door: Peter Kuijpers.

Bob neemt het woord: "We begeleiden deze teams met vier man. De trainingen doen we altijd samen wat gebruikelijk is bij teams in de onderbouw. Op de wedstrijden op zaterdag na, doen we bijna alles gezamenlijk. Het zijn spelers die gescout zijn en komen grotendeels uit JO 8 één of twee. We hebben tevens twee stagiaire spelers. Een van SCMH en een speler van VOW. Ze komen uit de koker van Patrick Cissen die zijn ogen openhoud voor talent in onze regio. Patrick is de opvolger van de gestopte Jimmy Saidjan. Daarboven staat natuurlijk Rob van den Heuvel die de onderbouw doet en Lodewijk van Helvoirt die de bovenbouw voor zijn rekening neemt."

Groepsverband
Douwe combineert zijn taak bij JO 9 met voetballen als rechtsachter bij JO 19-1. "Dat is goed te combineren omdat mijn eigen voetbal altijd in de middag is en het pupillen gebeuren zich voornamelijk afspeelt in de morgenuren." Luc speelt in JO 19-2: "Centraal achterin maar ook wel ooit als keeper. Samen met Douwe doen wij JO 9-2."
De Open dagen bij Blauw Geel'38 met heel veel jong grut. Wordt daar nog met een schuin oog naar gekeken? Bob heeft het antwoord: "Die vallen altijd samen met onze wedstrijden, dus om daar te gaan kijken of scouten haalt meestal niet veel uit. Maar veel van die kinderen gaan in januari al voetballen in groepsverband en dan zien wij of de scouting ze zeker wel."

Groot veld
De KNVB is vorig seizoen gestart met kleine veldjes voor de pupillen wat een hele verandering was in het jeugdvoetbal. Luc: "Ik vind het meer dan goed. Het passen en in dribbelen komt dan veel meer aan bod dan op een groter veld. Er is dus veel balbezit, dus meer balcontacten. Daar leren ze veel van. Een nadeel hiervan is dat de stap naar een groot veld in de JO 13 heel groot is. Daarom hebben we nog de JO 11 die dat via een half veld doen en later pas naar een groot veld." Bob vult aan: "Het is echt een hele stap ook van een half veld naar een groot veld. Het halve veld is nog ingekort ook. Dus de stap naar een groot veld is enorm groot en dat merken we ook wel. We hebben ook wel eens jaar negen tegen negen gespeeld van rand zestien naar rand zestien. Dan is de stap minder groot. Maar de voordelen van het spelen op kleine veldjes is groot en kinderen worden er enthousiast van", vertelt hij.

Aanmoedigen
Ouders zijn bij het pupillenvoetbal nauw betrokken. Ze staan dicht op het kleine veldje de verrichtingen van hun kroost gade te slaan. Douwe: "In deze leeftijdscategorie zijn ouders vaak veel meer betrokken Dat is leuk alleen mogen ze niet coachen. Dat spreken we met ze af omdat aan ons over te laten en dat werkt prima. Aanmoedigen mag natuurlijk, geen probleem."
Basisroutines in het voetbal zijn belangrijk weet Luc: "Dat is het voornaamste om die er in te slijpen, maar dat gaat goed, ze zijn leergierig."

De spelers op de staantribune staan klaar voor de foto en zie ze een shinen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant