Directrice van de Vijfmaster Ellen Vos en Giel Chatrou raakten tijdens festiviteiten in Erp met elkaar in gesprek en van het een kwam het ander.
Directrice van de Vijfmaster Ellen Vos en Giel Chatrou raakten tijdens festiviteiten in Erp met elkaar in gesprek en van het een kwam het ander.

Trappen en stoten tijdens Kick Change: 'Wij willen normen en waarden bijbrengen'

Algemeen 2.423 keer gelezen

VEGHEL | De Vijfmaster is de eerste Veghelse school waar Giel Chatrou het programma Kick Change introduceerde. Op vrijdag 1 november is de afsluitingsmiddag. Samen met Ellen Vos, directrice van de Veghelse basisschool, blikt hij terug op een geslaagde start. "Kick Change is een sociaal-emotioneel programma met als middel bewegingsvormen afkomstig van het kickboksen", legt de 33-jarige geboren Erpenaar uit.

Kick Change is in 2007 ontwikkeld door Joost van Poorten van Yoshida Sports uit Uden en heeft in Nederland inmiddels 130 opgeleide docenten. Tijdens de Kick Change lessen van Giel keren vijf thema's terug. "Kinderen in beweging krijgen, bewegen met een doel, zelfvertrouwen/inzicht, groepsvorming en burgerschap", somt Giel op. Hij neemt ze per thema kort door. De eerste, kinderen in beweging krijgen, spreekt voor zich. "Het bewegen met een doel is gericht op het focussen en het luisteren. De kinderen moeten goed opletten wanneer er dingen worden uitgelegd en het na kunnen doen. Zelfvertrouwen en inzicht krijg je als je bezig bent met een doel. Je durft bijvoorbeeld een stoot te geven maar ook een te ontvangen. Voor de leerkracht is het ook handig, want zij zien meteen wie er veel en wie er minder zelfvertrouwen hebben. Groepsvorming komt terug in het samendoen. Er zijn verschillende opdrachten die de leerlingen samen moeten oplossen. Vooral in het begin van het jaar is het belangrijk om een groep te vormen. Samen zijn de kinderen met een doel bezig en ze voelen zich verwant aan elkaar. De laatste, het burgerschap, is vooral gebaseerd op normen en waarden. Hoe gaan we met elkaar om? Als je bijvoorbeeld kijkt naar de trap en stoot technieken. In de gymzaal mag je een goede stoot of trap geven, maar daarbuiten doen we dat zeker niet. Je praat met kinderen over hoe ze met elkaar omgaan. Wat is respect en hoe ga je respectvol met elkaar om."


Giel Chatrou aan het woord tijdens de afsluitingsmiddag. 

Eigenlijk zijn de technieken afkomstig uit de wereld van de oosterse gevechtskunst en de spelvormen eromheen een middel om de kinderen iets bij te brengen en meer in contact te brengen met zichzelf. Onbewust zijn de kinderen tijdens Kick Change met veel meer dingen bezig.

Normen en waarden
Giel en de directrice van de Vijfmaster Ellen Vos raakten tijdens festiviteiten in Erp met elkaar in gesprek en van het een kwam het ander. Ellen, woonachtig in Erp, legt uit waarom ze het initiatief heeft omarmd. "Het past goed bij onze school. Wij willen alle kinderen graag normen en waarden bij brengen. Daarnaast hecht ik veel waarde aan groepsvorming. Vooral in het begin van het jaar is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden, anders ben je te laat. Vandaar dat we meteen na de grote vakantie zijn begonnen met Kick Change."


Giel Chatrou (33) is geboren in Erp en woont inmiddels in Uden. Hij is zes jaar sportcoördinator op SLC De Wijde Wereld in Uden. Met Kick Change wil hij doorgeven dat ieder kind regisseur is van haar of zijn leven en toekomst.


In augustus is Giel begonnen met zijn Kick Change lessen voor alle groepen van 3 tot en met 8. Acht weken lang maakten de kinderen spelenderwijs in 45 minuten tijd kennis met alle onderdelen van Kick Change en bouwden ze een band met elkaar op. Het groepsproces speelt zogezegd een belangrijke rol in de lessen van Giel.De Vijfmaster is een school met veel verschillende nationaliteiten en culturen. De 33-jarige Giel wil niet zeggen dat dat zijn werk moeilijker maakt, eerder uitdagender. "Dat was in het begin wel even wennen", geeft Giel toe. "Maar na een spannend begin, is het heel goed gegaan. De sfeer is prettig." Ellen vult aan: "Onze school is de maatschappij van de toekomst. Al die verschillende culturen maakt het juist leuk."

Emotie-kaarten
De leerkrachten zijn altijd aanwezig bij de Kick Change lessen. "Zij maken de kinderen in een andere hoedanigheid mee. Ze begrijpen beter hoe een kind in elkaar steekt. Bovendien krijgen alle leerkrachten emotie-kaarten mee naar de klas. Kinderen kunnen hiermee aangeven hoe ze zich voelen. Een leerkracht weet dan meteen of een kind lekker in zijn of haar vel zit of dat er even mee gepraat moet worden. Zo weet je sneller wat er speelt."

Samenwerking
Als het aan Giel ligt, is dit het begin van iets moois. Hij zou graag op andere Veghelse basisscholen aan de gang gaan. Een hernieuwde samenwerking met De Vijfmaster hangt in de lucht. "Vrijdag 1 november wordt het project afgesloten. Daarna gaan we evalueren en kijken of we de samenwerking volgend jaar voortzetten. Groepsprocessen beginnen ieder jaar opnieuw en het bijbrengen van normen en waarden kan nooit kwaad", besluit Ellen.

Meer informatie via: info@gielkickchange.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant