Afbeelding

'De Kersouwe is een sterk merk'

Kunst en cultuur 99 keer gelezen
HEESWIJK-DINTHER - Natuurtheater De Kerswouse is op zoek naar figuranten en decorbouwers voor hun nieuwe, eigen stuk: De Klokkenluider van de Notre Dame. Naar aanleiding van de oproep ging de redactie van Stadskrant Veghel in gesprek met voorzitter Pieter-Jan van Hoof (46).

[image=298045]

Pieter-Jan van Hoof is sinds 2005 voorzitter van het Heeswijkse natuurtheater. De Kersouwe geldt als één van Nederlands grootste professionele openluchttheaters en wordt gerund door louter vrijwilligers. Er zijn vier pijlers: een eigen volwassenenproductie; een eigen jeugdproductie, het evenementenprogramma en het klassentheater. En dat alles op het mooiste plekje van Nederland, aldus de trotse voorzitter. Eind augustus speelt De Kersouwe haar nieuwe, eigen theaterproductie De Klokkenluider van de Notre Dame. Daarvoor is het theater op zoek naar figuranten. Heel veel zelfs: “We hebben er eigenlijk nooit genoeg!” zegt Van Hoof. “Het stuk speelt zich af in Parijs. Wij hebben bedacht dat het publiek zich al bij binnenkomst in de straten van Parijs moet wanen. Het spel begint dus al bij de kassa.” Meer informatie staat op www.kersouwe.nl.
In het interview vertelt Van Hoof over de jaarlijkse eigen producties, die soms zelf geschreven zijn, maar doorgaans bewerkt: “Wij moeten ze geschikt maken voor buitentheater. De voorstellingen zijn namelijk ook overdag. Dat betekent dat je altijd ‘in het zicht’ speelt. Je moet heel duidelijke, uitgesproken karakters hebben, die ook van wat grotere afstand goed te zien en te herkennen zijn. Je kunt ze immers niet in de spotlights zetten. Daarnaast kunnen wij flink uitpakken met het decor. De natuur biedt zoveel perspectief. Wij proberen de omgeving te integreren in het stuk.”

Vrijwilligers
De Kersouwe is een echt vrijwilligerstheater: “Alle medewerkers, bestuursleden, kantinemensen, decorbouwers, noem maar op, zijn vrijwilligers. De enigen die bij ons betaald worden zijn de regisseurs en de schrijvers. Met in totaal zo’n tweehondervijftig tot driehonderd vrijwilligers runnen wij - zonder één cent subsidie - één van de grootste professionele openluchttheaters van Nederland." Van Hoof is trots op de sfeer en de gemoedelijkheid binnen het theater: “Die heeft effect op ons team, op het publiek, maar ook op de mensen die hier komen optreden. Het is geweldig dat wij het in deze tijd nog steeds zelfstandig kunnen bolwerken en onze eigenheid kunnen behouden. Kersouwe is een sterk merk, dat staat voor een eigenzinnig theater. Dat danken wij aan onze eigen producties met het Kersouwe-signatuur. En dat houdt in: een krachtig verhaal in een visueel mooi stuk, geïntegreerd in de omgeving. Met heel veel oog voor detail in decor en kleding.”

Natuurtheater De Kersouwe viert dit jaar haar 70-jarig jubileum. Het nieuwe seizoensprogramma begint op 9 mei met een voorstelling van Golden Earring. De Klokkenluider van de Notre Dame gaat op 23 augustus in première.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant