Afbeelding

Veghel Centrum herdenkt 70 jaar bevrijding

Centrum 75 keer gelezen
VEGHEL - Het centrum van Veghel was zeventig jaar geleden één van de centrale plekken waar de bevrijding van de Duitsers uitbundig werd gevierd. De bevrijdingskermis die ieder jaar wordt gehouden in september herinnert daar nog aan. Dit jaar is het aantal festiviteiten nóg groter. Zondag 14 september vormt het hoogtepunt. De winkels zijn die dag ook open.

[image=287985]

Veel mensen vragen zich vaak af waarom de Veghelse kermis toch in september, wanneer de kans op slechter weer groter is, wordt gehouden. Dat heeft een verband met de bevrijding van Veghel, die op 17 september wordt herdacht. Sinds vele jaren staat de Veghelse kermis in het derde weekend van september op de kalender. Vanwege de grootscheepse herdenking van Operatie Market Garden is in het najaar van 2013 door de gemeente, kermisorganisator en Centrummanagement al besloten om de kermis dit jaar met een week te vervroegen. Hierdoor valt deze samen met het zwaartepunt van de herdenkingsfestiviteiten. Veel mensen - ook van buiten Veghel - zullen Veghel de komende week namelijk bezoeken omdat er onder meer een omvangrijk militair basecamp wordt opgeslagen op Het Heiligt. Daarnaast barst het van de activiteiten en herdenkingen die door heel veel Veghelaren worden georganiseerd.
Extra aandacht is er dit jaar op de kermis voor enkele nostalgische attracties die een plekje op de Markt krijgen. Er komt ook een originele houten kiosk te staan waarop een wervelend muzikaal programma wordt gepresenteerd.

Zondag open
Natuurlijk ademt Veghel-Centrum vanaf aanstaande vrijdag de sfeer van de bevrijding, zoals die zeventig jaar geleden moet zijn geweest. Dit zal vooral in de etalages zijn, waar prachtige grote foto’s staan die gemaakt zijn in de dagen na de bevrijding. De ondernemers zijn uitgedaagd om hun etalages passend in te richten. Aanstaande zondag zijn bovendien de winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Houd er die dag echter rekening mee dat het centrum moeilijker per auto te bereiken zal zijn vanwege de historische legerstoet. Straten zijn vanaf 14.30 uur afgesloten. De legercolonne komt rond 16.00 uur via de Sluisstraat en Hoogstraat het centrum van Veghel ingereden. Vervolgens trekt deze via de Markt, Deken van Miertstraat, Molenstraat, Meijerijstraat en Stadhuisplein naar de Rembrandtlaan. Ongetwijfeld gadegeslagen door duizenden toeschouwers.

[image=287986]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant