Tamara van Asseldonk, Ina Adema, Marco Thijssen, Peter Maas, Jetty Eugster en Arie van den Brand (Foto: Ad van de Graaf).
Tamara van Asseldonk, Ina Adema, Marco Thijssen, Peter Maas, Jetty Eugster en Arie van den Brand (Foto: Ad van de Graaf).

'Laten we eerlijk zijn, de horeca heeft het niet makkelijk'

Politiek 539 keer gelezen

ZIJTAART | Vier studenten van de Hotel Management School Maastricht hebben afgelopen woensdagmiddag in Eethuis de Reiger in Zijtaart een adviesrapport horecabeleid aangeboden aan de burgemeesters van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Het adviesrapport is opgesteld voor de Koninklijke Horeca Nederland, waarbij een zo groot mogelijk draagvlak gecreëerd is bij alle horecaondernemers en de drie gemeenten in de toekomstige gemeente Meierijstad.

Arie van den Brand uit Schijndel is horeca-ondernemer van Tapperij de Beurs en het City Theater. Hij is de initiatiefnemer van de samenwerking. "Toen ik hoorde van de fusie wilde ik graag meteen actie ondernemen. Laten we eerlijk zijn, de horeca heeft het niet makkelijk. Dat komt door het indrinkgedrag van de jeugd, de regelgeving en de paracommercie. Bovendien is het altijd goed om vooruit te lopen op beleid en de regie over te nemen." De vier studenten uit Maastricht interviewden 28 horeca-ondernemers in de drie gemeenten. Vervolgens werd aan alle horeca-ondernemers een enquête gestuurd. De aanbevelingen in het rapport lopen flink uiteen. Zo pleiten de studenten voor een gelijke sluitingstijd van 03.00 uur op vrijdag en zaterdag. Dat zou betekenen dat Sint-Oedenrode er een uurtje bijkrijgt. Verder mogen nu alleen in Veghel de terrassen net zolang open blijven als de daarbij horende horecazaak, dat zou Meierijstad breed moeten worden. Bij de handhaving moet er gekeken worden naar de mogelijkheid om drones te gebruiken. De studenten adviseren ook om kritisch te kijken naar het bestemmingsplan van nieuw opkomende locaties zoals de Noordkade. Deze locaties moeten gelijk worden getrokken met de regels en plichten van de bestaande locaties. Daarmee vermindert het gevoel van oneerlijke concurrentie.

Sluitingstijd evenementen
Arie is blij met het resultaat. "Ik ben heel gelukkig met de samenwerking. Het zorgt voor duidelijkheid voor de ondernemers. Waar ik vooral blij mee ben is de sluitingstijd van evenementen. Het zou fijn zijn als dat van 01.00 uur naar 00.00 uur gaat. Ik ben helemaal voor evenementen, maar ik vind dat horeca en evenementen elkaar moeten versterken en dat kan op deze manier." Het gebruik van drones ziet de horeca-ondernemer niet zo snel gebeuren. "Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe de gemeenten het gaan doen met toeristenbelasting. In Sint-Oedenrode bestaat dat, in de andere twee gemeenten niet."

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant