Dian tijdens de opnames van Samen Sterk.
Dian tijdens de opnames van Samen Sterk.
GROOT INTERVIEW

Dian Biemans presenteert ook het tweede seizoen van 'haar' SBS6-programma

Algemeen 1.035 keer gelezen

VEGHEL | Van de Erpse klei naar de Nederlandse tv-wereld. Het klinkt als een grote, schier onmogelijke stap, maar Dian Biemans (26) laat zien dat alles mogelijk is. "Maak de juiste keuzes en jaag je dromen na", adviseert ze.



'Ik had dit nooit verwacht'

Samen Sterk op SBS6 is Dians presentatie debuut. Dat bracht natuurlijk de nodige gezonde spanning met zich mee. "Absoluut, maar het gaat eigenlijk heel goed. Ik zit nog middenin de opnames, maar ik heb nieuws voor jullie. Er komt een tweede seizoen van Samen Sterk en ik zit weer in het presentatieteam. Helemaal super dus", vertelt het 26-jarige model. Precies model, want dat is ze eigenlijk. "En nog steeds hoor. Ik moet eerlijk toegeven dat het wel erg veel is nu. Het modellenwerk loopt prima en deze presentatieklus kwam er eigenlijk heel onverwacht bij. Ik ging naar de casting met vele andere meiden. Er zaten er een paar tussen met veel tv-ervaring. Ik schatte mijn kansen niet zo hoog in." Niets bleek minder waar. Dians optreden viel in goede smaak en voordat ze er erg in had, was ze officieel presentatrice voor SBS. "Heel gaaf. Mijn nuchterheid en mijn affiniteit met de zorg (Dian studeerde enige tijd medische biologie red.) hebben de doorslag gegeven", denkt Dian.

Samen
In het programma Samen Sterk laat ze zien hoe de Nederlanders als land, als zorgverlener en als cliënt samen sterk kunnen staan. Of het nou gaat om gezinsbegeleiding, langer thuis blijven wonen, een kunstmatige knie, acupunctuur of zelfs een operatieve ingreep. "Door samen naar oplossingen en antwoorden te zoeken, kunnen we er samen voor zorgen dat we de toekomst sterker tegemoet treden." Terug naar de casting. Met alleen nuchterheid kom je er niet. Er moet meer zijn. "Ik blijf altijd mezelf. Daar heb ik vrijwel al mijn klussen mee binnengehaald. Als ik iets leuk vind dan ga ik er vol voor."



Dian met misschien wel haar grootste fan: 'Mijn oma is fantastisch'

Huilen
Het programma wordt uitgezonden op zaterdag om 16.30 uur en op zondag om 12.30 uur herhaald. Er worden in totaal zeven afleveringen opgenomen. Het is de eerste stap richting primetime. "Over een paar jaar neem ik misschien wel de plek van Linda de Mol over bij RTL 4", lacht ze. Toch hoor je hier de onbevangenheid en spontaniteit waar Dian in uitblinkt terug. "Ik had dit ook nooit verwacht. Je moet je dromen najagen."
We gaan terug naar VWO 6. Dian zit in het examenjaar en het examen wiskunde staat voor de deur. "Ineens hing mijn toenmalige agency aan de telefoon. Of ik een tv-commercial voor Garnier wilde doen. Die stond alleen precies gepland om de dag dat ik examen had. Verzetten ging niet, want het was echt een grote klus." Huilend zat Dian thuis. De campagne met mijn gezicht voor deze grote klant verdween als sneeuw voor de zon. Zo'n klus zou ik nooit meer krijgen, dacht ik toen…. "Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen, ik heb voor zoveel mooie wereldwijde merken mogen werken en toch mijn papiertjes (onder andere MSc) binnen. Je moet geduldig zijn, prioriteiten stellen en niet zomaar alles aanpakken. Als iets niet bij me past dan kan het nog zo veel geld opbrengen, maar toch sla ik het dan af." Dit vraagt om een voorbeeld. "Bij een ander programma waar ik als actrice in zat (Zoete Wraak red.) was het idee om in een verborgen camera grap in lingerie Twister te gaan spelen. Nou, dat heb ik afgewezen. Het paste niet bij mij, net iets te ordinair. Ik doe niets waar ik me niet goed bij voel."

'Ik miste de spanning'
De presentatieklus bij Samen Sterk kwam op het juiste moment. "Model zijn is super leuk, maar de laatste tijd miste ik een beetje de spanning. Het ging allemaal op de automatische piloot. De combinatie die er nu is, brengt spanning met zich mee, maar dat is precies wat ik nodig heb. De uitdaging is groot, maar dat past me wel. Ik vind het super!"
Voor het programma kwam Dian op bijzondere plekken terecht. Ergens waar ze anders nooit zou zijn gekomen. "Bij eenzame ouderen, mishandelde vrouwen, gehandicapten, een zorgboerderij, bij mensen die een beroerte hebben gehad en ik mag zelfs aanwezig zijn bij een bevalling." Best zware onderwerpen. Dian vertelt er luchtig over, maar is wel degelijk geraakt door de verhalen. "Het grijpt je aan als je bij ouderen thuiskomt die geen bezoek meer krijgen of bij iemand van je eigen leeftijd die een beroerte heeft gehad. Het is allemaal heel echt. We bezoeken echte mensen met een bijzonder verhaal. De zorg wordt op een andere kant belicht." Het is een programma met een lach en een traan. Per aflevering komen er tussen de vijf en zeven zaken ter sprake.



'Over een paar jaar neem ik misschien wel de plek van Linda de Mol over'

Geld
Wat de toekomst Dian gaat brengen, ach dat ze ziet ze wel. "Ik zou graag nog meer presentatieklussen willen doen. Ik zit niet exclusief vast aan SBS dus iedereen mag me bellen. Hetzelfde geldt voor modellenwerk. Ik doe verschillende grote klussen, maar af en toe is het juist leuk om kleinere klusjes te doen en met beginnende ondernemers te werken. Uiteindelijk beslis ik of ik iets doe ja of nee. Geld is daarin niet doorslaggevend. Het gevoel moet goed zijn." Presenteren in Veghel lijkt haar ook leuk. "Het is dit jaar weer Fabriek Magnifique toch? Ze mogen me bellen", lacht ze.

Zachte g
Het 26-jarige model annex presentatrice woont inmiddels in Amsterdam, maar komt nog vaak in Brabant. Voor oma, haar ouders en vrienden. Ze verloochent haar afkomst niet. "Ik vind het belangrijk om af en toe terug te komen in de gemeente Veghel. Sowieso probeer ik elke week op bezoek te gaan bij mijn oma. De laatste tijd lukt dat niet altijd en ga ik één keer in de twee weken. Ze is 91 en je weet nooit wanneer het is afgelopen. Ze is onwijs trots op me en ik op haar. Het is een schat." De zachte g is overigens nog steeds hoorbaar bij Dian. Iets wat ze niet gaat veranderen. "Ik praat netjes ABN en ben prima te verstaan. Die zachte g hoort bij mij, en dat ga ik niet veranderen. Ik kom uit Brabant en daar ben ik trots op. Het heeft ook wel iets", glimlacht ze. Daaraan is niets gelogen.



Voor het programma kwam Dian op bijzondere plekken terecht.

'Ik had dit nooit verwacht'
Grootste fan
Afbeelding
Voor het programma kwam Dian op bijzondere plekken terecht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant