Foto: Bert Verbruggen.
Foto: Bert Verbruggen.

De verschillende Fabriek(en) van Fabriek Magnifique

Kunst en cultuur 305 keer gelezen

VEGHEL | Dit jaar is binnen Fabriek Magnifique plaats voor meerdere fabrieksprojecten, genaamd de 'factories'. Dit zijn food-gerelateerde projecten die dienen als hoeksteen en fundering van de programmering van het festival. Fabriek Magnifique organiseert de factories in samenwerking met grote toonaangevende partners op foodgebied.

Het Julianapark in Veghel is voor de duur van het festival omgedoopt tot Global Factory (Wereldculturen). Ons eten komt tegenwoordig uit de hele wereld en dit verbindt ons als mensheid. Deze verbondenheid komt tot uitdrukking in de Global Factory. Het belooft een internationale food ervaring te worden.

Local Factory (Lokale Teelt)
Wie ben ik en wat eet ik? Waar liggen mijn roots en zijn mijn wortels ook eetbaar? Dat zijn vragen die worden beantwoord in de Local Factory op het Heilig Hartplein en de Haven in Veghel. De Local Factory zet de lokale voedingsbodem centraal. Vanuit de roots en wortels van Veghel neemt de ZLTO de bezoekers mee op het ommeland en richting de toekomst.

Waste Factory (Verspilling)
Ongeveer een derde van het door mensen geproduceerde voedsel wordt weggegooid. De Verlaadloods op de CHV Noordkade is tijdens het festival de Waste Factory. In de Waste Factory laat Hutten Catering uit Veghel zien hoe het nu zit met verspilling van voedsel en welke initiatieven er zijn om die verspilling tegen te gaan.

Taste Factory (Smaak)
Dat over smaak niet te twisten valt weten we al jaren. Smaak is afhankelijk van bijvoorbeeld cultuur en context. In 'Het Vaticaan' in de Hoogstraat in Veghel kan men in de Taste Factory de smaakzintuigen laten prikkelen. Een rijke ontdekking en exploratie van de wereld om ons heen.

Chocolate Factory (Duurzaamheid)
Duurzaamheid is actueler dan ooit. Foodpartner Mars uit Veghel benadert in de Chocolate Factory, in de Malerij op de CHV Noordkade, het maatschappelijke vraagstuk duurzaamheid op een artistieke manier. De bezoeker waant zich in de wonderlijke wereld van cacao, verwondert zich over de duurzame kunst en leert hoe duurzame chocolade wordt gemaakt.

Scholen
Naast partners betrekt Fabriek Magnifique ook de Veghelse scholen. De kinderen van groep 1 en 2 van Basisschool 't Ven zijn bijvoorbeeld bezig geweest met het educatieproject Lokale Teelt. Wat als een spin een kop heeft van een tijger? Of dat de zebra geen poten heeft, maar vinnen? Leve de fantasie.
De groepen 5, 6 en 7 zijn al vanaf 6 juni bezig met het cultuurproject Duurzaamheid. Wat voor instrumenten kunnen de kinderen allemaal maken van afval? Met wat creativiteit komen er de mooiste kunstwerken uit.

Het tweejaarlijkse festival vindt dit jaar plaats op 22, 23 en 24 juli. De hoofdlocatie is het Julianapark. Daarnaast zijn er projecten op de parkeerplaats van de Markt, op het Vaticaan, het HH-plein, in de Malerij en de Verlaadloods. De toegang tot het festival is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant