Fractievoorzitters bijeen in het gemeentehuis in Schijndel.
Fractievoorzitters bijeen in het gemeentehuis in Schijndel.

Kou uit de lucht bij raden Schijndel en Rooi

Politiek 186 keer gelezen

SCHIJNDEL | De kou lijkt weer wat uit de lucht tussen de gemeenteraden van Schijndel en Sint-Oedenrode wat betreft de opvang van vluchtelingen. Dat bleek woensdagavond na afloop van het gesprek tussen de fractievoorzitters dat plaatsvond in het gemeentehuis in Schijndel.

De fractievoorzitters van Schijndel, Sint-Oedenrode, maar ook enkele uit Veghel kwamen woensdagavond bijeen in de raadzaal. Aanleiding voor het gesprek was de suggestie vanuit de Schijndelse raad om als raadsleden van de drie fusiepartners met elkaar te praten over de procesgang rondom het haalbaarheidsonderzoek locaties (langdurige) opvang vluchtelingen. De gemeenteraad van Rooi besloot onlangs om het haalbaarheidsonderzoek naar een azc in het dorp uit te stellen.
Burgemeester Jetty Eugster, die de rol van gespreksleider op zich nam, gaf aan dat het gesprek enkel bedoeld was om de procedurele gang van zaken met elkaar te bespreken. "Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om met elkaar in discussie te gaan." Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel, indiener van het voorstel, nam als eerste het woord. "Terwijl wij in Schijndel de rug hebben gerecht, schuiven ze in Rooi de drol voor zich uit. Een bijzonder slechte start van de fusie tot Meierijstad." Nadat enkele andere Schijndelse raadsleden hun onvrede hadden geuit, legde Janine Heisterkamp namens Hart voor Rooi uit waarom werd besloten tot uitstel. "Ik begrijp dat jullie geschrokken zijn. Maar wij merkten dat er onder omwonenden van de locatie waar eventueel een opvang zou komen, verdriet, paniek en onbegrip was. Daarom vinden wij dat de bewoners gehoord moeten worden in dit proces. Om hen de kans en wat meer tijd te bieden mee te praten." Fractievoorzitter Coby van der Pas van CDA Sint-Oedenrode gaf aan dat uitstel geen afstel betekent. "Wij hechten waarde aan een zorgvuldige aanpak. Nu is het als een sneltrein die te hard gaat voor de omwonenden."
Het overleg lijkt het gewenste resultaat te hebben opgeleverd. De vraag 'of we weer vrienden zijn?' werd door alle aanwezigen instemmend beantwoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant