Notaris Bram van den Boogaart staat met een glimlach in de deuropening van zijn kantoor aan de N.C.B.-laan (Foto's: Ties van Dooren).
Notaris Bram van den Boogaart staat met een glimlach in de deuropening van zijn kantoor aan de N.C.B.-laan (Foto's: Ties van Dooren).
Groot Interview

Bram van den Boogaart: 'Het was behoorlijk spannend toen ik de praktijk overnam'

Algemeen 4.135 keer gelezen

VEGHEL | Mr. Bram van den Boogaart nam op 1 januari het stokje als notaris over van de illustere Goof van Nunen. De geboren en getogen Veghelaar is nu een half jaar bezig. Hoog tijd voor een terugblik en toekomstschets.

Bram is een bekend gezicht in Veghel. Al fietsend verplaatst de welbespraakte notaris van Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen zich door het Veghelse. De 34-jarige Bram tracht een notaris 2.0 te zijn. "Het is een bijzonder beroep. Mensen komen in goede tijden en slechte tijden bij mij over de vloer inclusief de emoties die daarmee gepaard gaan." Hier zit wel een belangrijk aspect in van Brams werkwijze. "Iedereen kan hierbinnen lopen. Ik probeer om erg benaderbaar en zichtbaar te zijn. Misschien is dat ook wel de onderliggende reden dat ik alles fietsend doe."

Bang
De notaris anno 2016 behoort niet meer in zijn ivoren toren te zitten, vindt Bram. "Vroeger was men bang voor de notaris en gingen mensen eerst naar de kapper en trokken ze hun mooiste kleren aan. Vervolgens was de notaris een uurtje alleen aan het woord en wist je totaal niet waar het overging. De notaris gebruikte een hoop moeilijke woorden en hij zei dat het 'geregeld' was. Wat er precies geregeld was, wist niemand en je stond weer buiten met vaak een hoop onbeantwoorde vragen."


'Vroeger was men bang voor de notaris'



Empathisch vermogen
Tijden zijn veranderd. Volgens Bram kom je daar niet meer mee weg. "Autoriteit en respect moet je tegenwoordig verdienen. Het is geen vanzelfsprekendheid. Als je het empathisch vermogen hebt van een loden deur dan kun je het schudden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je te allen tijde professioneel blijft en een bepaalde afstand van de cliënt is in ons beroep absoluut vereist. Maximale benadering met behoud van distantie."

De 34-jarige Bram tracht een notaris 2.0 te zijn.

Veghels gemeengoed
Ook maatschappelijk probeert Bram een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Iets wat in zijn eerste half jaar goed is gelukt. De notaris heeft zich verschillende keren belangeloos ingezet tijdens veilingen, lezingen en het opzetten van stichtingen. "Dat levert mij, behoudens wat publiciteit, niets op in de portemonnee. Toch moet je zoiets doen", vindt Bram.
Desalniettemin is hij tot niets verplicht. Zijn afkomst speelt hierin een belangrijke rol. "Kijk als ik in Eindhoven zou wonen dan trek ik hier de deur van het kantoor dicht en ben ik weg. Ik woon echter in Veghel en dus kom ik overal mensen tegen. De drang om iets terug te doen voor die mensen is groot."

Charme
Het overal tegenkomen van mensen die je ergens van kent, heeft voordelen en nadelen. "Je bent toch een beetje Veghels gemeengoed. Dat heeft zijn charme, maar is ook weleens lastig. Het houdt je vooral scherp. Wanneer je je werk niet goed doet, word je daar keihard op afgerekend en dat kan ook in de winkel zijn of op een feestje. In Veghel kom je overal Veghelaren tegen", lacht hij.

Sociaal leven
Bram mengt zich veel in het sociale leven. Zowel bij evenementen als in de Veghelse eet- en drinkgelegenheden laat hij zijn gezicht zien. Moet kunnen, vindt hij. "Wat drinken met vrienden bij één van de Veghelse horeca-ondernemers? Waarom niet. Zolang ik van onbesproken gedrag blijf, is er niets aan de hand." Hierin is veel veranderd in het notariaat. De vorige generatie notarissen leefde altijd met de voet op de rem of ze zochten het vertier buiten het eigen dorp. "Vroeger stond een notaris op een voetstuk, hij kende alle mensen maar niemand kende hem écht. Nu wordt hij steeds meer onderdeel van de gemeenschap."


'Als je het empathisch vermogen hebt van een loden deur dan kun je het schudden'



De 34-jarige notaris wil bovendien juist mensen ontmoeten om te weten wat er leeft. "Hoe mensen denken over relaties bijvoorbeeld. Dat is nu heel anders dan twintig, vijfentwintig jaar geleden. Als ik jonge mensen hier aan tafel krijg die hun relatie willen regelen, is het wel zo makkelijk dat ik weet wat hun belevingswereld is."
Uiteraard geldt ook hier dat professionaliteit en geheimhouding altijd het allerbelangrijkste zijn. "Alles wat mij wordt toevertrouwd in mijn functie, valt onder ons ambtsgeheim. En dat is heilig. Verder ben je als notaris altijd rustig, neutraal en geduldig. Zo nu en dan is dat lastig, maar dat hoort erbij. Het gaat me goed af. Een beetje een roeping is het wel."

Uitbreiding
Schepers & Van Nunen heeft op dit moment kantoren in Veghel, Uden en Sint-Oedenrode. Maar daar blijft het niet bij als het aan Bram ligt. "Op termijn willen we waarschijnlijk verder groeien. Je moet ook wel groter denken, want alleen is het niet te doen. Het vak is te breed geworden en dus moet je kennis delen. Alleen op die manier kunnen wij de kwaliteit blijven bieden die mensen van ons verwachten." Ook op andere gebieden gaat het Veghelse notariskantoor met de tijd mee. "We hebben alles gedigitaliseerd en ook de kantoren werken veel beter samen. Het team om me heen is jong, kundig en gretig."


'Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg'


Normaal doen
Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar ook Bram moet toch momenten van twijfel en misschien wel angst hebben meegemaakt. "Het was behoorlijk spannend toen ik de praktijk overnam. Van Nunen is een begrip in Veghel. Ik heb er wel wat nachten van wakker gelegen hoor, dat mag je best weten. Er malen vragen door je hoofd van 'blijven de mensen wel komen en ik heb een heel team onder me'. Gelukkig gaat het boven verwachting goed", aldus een gelukkig Bram. Naast zijn schoenen lopen, doet hij niet. "Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Ik ben gewoon mezelf en daarom blijk ik lekker rondrijden op de fiets", lacht hij.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant