Gertrude van den Elzen, Natasja de Groot en Annelies van Uden met op de achtergrond de Aa en het Julianapark waar één van de activiteiten is.
Gertrude van den Elzen, Natasja de Groot en Annelies van Uden met op de achtergrond de Aa en het Julianapark waar één van de activiteiten is.

Bijzondere verhalen en sprookjes worden gedeeld tijdens Fabriek Magnifique

Kunst en cultuur 289 keer gelezen

VEGHEL | Fabriek Magnifique zet op vrijdag 22, zaterdag 23 en vrijdag 24 juli Veghel op zijn kop. Op zes verschillende area's is een zeer gevarieerd programma samengesteld. Bezoekers kunnen genieten van culinaire en culturele hoogstandjes tijdens het art en foodfestival. Ook de Veghelse bibliotheek heeft twee bijzondere evenementen op de planning staan.

Gertrude van den Elzen, Natasja de Groot en Annelies van Uden zijn alle drie werkzaam bij de bibliotheek in Veghel. Samen met hun collega's zijn de laatste weken druk bezig geweest om twee mooie activiteiten neer te zetten tijdens FM. "En dat is gelukt", vertelt Gertrude trots. Op zaterdag nodigen ze iedereen uit om naar de Markt te komen. Tussen 10.00 uur en 11.30 uur kunnen bezoekers in gesprek gaan met statushouders. "Deze mensen hebben vaak een bijzonder verhaal wat ze graag willen delen. Wij bieden ze een mooie gelegenheid. Ook voor de inwoners van Veghel is dit een zeer interessant evenement. Zij kunnen luisteren naar de uiteenlopende verhalen", legt Natasja uit. De voertaal komende zaterdag is gewoon Nederlands. "We hebben bij de bieb 35 statushouders die Nederlandse les volgen. Zij zijn allemaal uitgenodigd, maar ook andere statushouders die geen les bij ons volgen mogen gewoon komen", vertelt Gertrude. Voor de 'studenten' Nederlands is het meteen een mooie oefening om Nederlands te praten.

Ongedwongen
De organisatie hoopt op gezelligheid. "We mogen het terras van de Markt-ondernemers lenen en we roepen iedereen op om iets lekkers mee te nemen. De statushouders koken graag en ook zij nemen wat mee. Hoe mooi zou het zijn als de bezoekers ook eten meenemen. Dan hebben we ieder geval weer een extra gespreksonderwerp", denkt Natasja. Ze vindt het belangrijk dat alle culturen die straks aanwezig zijn van elkaar leren. "Eigenlijk hebben we het georganiseerd voor de noodopvang, maar zoals bekend is het oude ziekenhuis nog leeg. Toch laten we 'in gesprek met' doorgaan, want deze verhalen moeten gedeeld worden", vindt Gertrude. Collega Natasja vult aan: "Iedereen kan aanschuiven. Er is geen officieel gedeelte, gewoon lekker ongedwongen. Breng wat lekkers mee, wij zorgen voor de koffie en thee."

Twee bijzondere evenementen georganiseerd door de Bibliotheek Veghel.

Wereldsprookjes
In het Julianapark worden zondag 24 juli in twee sessie tussen 14.00 uur en 16.30 uur sprookjes voorgelezen in een exceptionele entourage. Annelies is druk met alle voorbereidingen. "Het wordt zo leuk. Er worden sprookjes voorgelezen uit alle windstreken in bijpassende kledij. Op dit moment hebben we deelnemers uit Oekraïne, Turkije, Suriname, Syrië, Nederland en we hopen daar nog een Braziliaanse aan toe te voegen." Het podium en de 'tribune' worden erg speciaal. "Er komt een ontzettend grote jurk waar medewerkers van de bibliotheek inzitten. Het kledingstuk wordt ongeveer vijf meter bij vijf meter groot en is voorzien van kussentjes waar kinderen kunnen gaan zitten. De jurk is nooit eerder gebruikt. Ik mag hem onder andere aantrekken. Super spannend", vertelt Annelies enthousiast. Natasja legt uit dat de jurk op een speciale manier tot stand is gekomen. "Hij is gemaakt door Hennie Verhoeven. Leuk toch!?" Gertrude knikt tevreden. Ze heeft er zin in. "Kom dat zien, kom dat zien", besluit ze lachend.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant