Wilma Bierens schittert in de Carmina Burana (foto organisatie Fabriek Magnifique).
Wilma Bierens schittert in de Carmina Burana (foto organisatie Fabriek Magnifique).

Veghel bruist tijdens eerste dag Fabriek Magnifique

Algemeen 254 keer gelezen

VEGHEL | Met een ferme klap op de gong opende burgemeester Ina Adema vrijdagavond even na achten de zesde editie van Fabriek Magnifique. Een imposante uitvoering van het klassieke muziekstuk Carmina Burana was wat volgde.

'Wat ben ik blij dat ik dit nog mag meemaken', zo sprak de vertrekkende burgemeester het publiek toe. En presentator Philip van den Brand stelde dat er 'niets mooiers is dan Fabriek Magnifique te openen met de Carmina Burana'. Zo dachten er meer over. Het Julianapark puilde uit door alle bezoekers die op het spektakelstuk waren afgekomen. Ook het grote podium was bijna te klein om de vele muzikanten te bergen. Het Fhilharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch, de Bossche Opera, slagwerkers van Muziekvereniging Frisselstein, de Nachtegaaltjes uit Oosterhout, tientallen projectzangers uit heel Nederland en de solisten Martijn Sanders, Pascal Pittie en de Veghelse Wilma Bierens zorgden voor een geweldige uitvoering van 'de Carmina' van componist Carl Orff.

De strubbelingen die het Veghelse festival in de voorbereidingen troffen, waren vrijdagavond in één klap vergeten. Wie onder de boog van water de entree in het park passeerde, voelde meteen een heerlijke vibe. Maar ook elders bruiste Veghel, op de Noordkade en de Markt was het druk en genoten bezoekers van muziek, theater en kunst. Rock, blues, pop, latin, flamenco; de muziekstijlen waren talrijk. FM16 deed zijn naam eer aan: naast art was er ook heel veel food in de vele eetkraampjes. Festivaldirecteur Bart Buijs kijkt terug op een geslaagde eerste dag: "Het was geweldig, maar wat wil je ook met een opener als Carmina Burana. Iedereen genoot en het weer was perfect."

Ina Adema opent FM16 (foto Bart Heesen).
Volle bak bij Carmina Burana (foto Bart Heesen).
Volle bak bij Carmina Burana (foto Bart Heesen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant