Boerengeluk.
Boerengeluk.

Column Boerengeluk: Zomerproof

Column 169 keer gelezen

"Ja inderdaad, zomer, het lijkt er nog niet echt op maar het is het toch echt. Ondanks al die regenbuien en wolkenvelden die we de laatste tijd al gezien hebben boven ons hoofd. Het mooie weer komt vanzelf dichterbij, denk ik dan. Laten we het hopen. Alles en iedereen wordt toch gelukkiger van een beetje zon op je bol.

Koelen
Maar lekker de zon op je bol betekent in ons geval ook de zon op de stallen en warme luchtaanvoer in de stal. En laat dat nou net wat minder comfortabel zijn voor kippen. Waar veel zoogdieren, en dus ook mensen, zich kunnen koelen door te gaan zweten (of zwemmen) kunnen kippen dit niet. Zij kunnen zichzelf alleen koelen door het versnellen van hun ademhaling. Dus moeten we proberen om het in de stallen zo koel mogelijk te houden.

Nood
Dat vergt een goede voorbereiding voor ons bedrijf op mogelijke tropische dagen. De laatste weken hebben we daarom alle luchtinlaten nagekeken en gereinigd. Hoe beter schoon, hoe sneller en meer verse lucht er in de stal komt. Aggregaten worden nogmaals een keer extra getest, zodat we zo zeker mogelijk zijn van onze stroomtoevoer in geval van nood. Alle nevelkoelingen, zowel binnen in de stal als die aan de buitenkant, worden nagekeken en getest en indien noodzakelijk gerepareerd.

Hittestress
Verder worden er extra luchtverplaatsingsventilatoren in de stallen opgehangen om ook hier voor een koele bries in de stal te zorgen en dus een aangenamere gevoelstemperatuur. Ook nog even een telefoontje plegen naar de dierenartsenpraktijk om nog wat extra vitamine C en mineralen te bestellen. Die we dan op tropische dagen aan het te verstrekken drinkwater kunnen toevoegen. Ook dit vergroot de weerstand tegen hittestress, zoals we het in vakjargon noemen.

Snaveltjes
Kortom een hele waslijst op de to do list voor we zelf met een gerust hart de zomerdagen in kunnen en met een veiliger gevoel een paar dagen op vakantie te gaan.
Voor nu rest deze schrijver niets anders dan u allen een heerlijke zomervakantie toe te wensen. Houd het hoofd koel en de snaveltjes op tijd nat. Zodat u er tijdens de komende bbq dagen als de kippen bij kunt zijn om zo fris als een hoentje te genieten van een heerlijk stukje kip. Of uiteraard haantje de voorste te zijn aan het zwembad of aan de bar.

Prettig Vakantie!"



Naam:
Stefan Donkers

Leeftijd:
40 jaar jong (nog net)

Status:
Getrouwd met Ingrid Donkers en samen een huishouden van drie dochters met Anne, Kim en Loes.

Beroep:
Pluimveehouder op een bedrijf met 33.000 vleeskuiken ouderdieren.

Boerengeluk is..... het hoofd koel houden, ook op warme dagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant