'Dementie is zorg van de hele samenleving'

Gezondheid 142 keer gelezen

VEGHEL | 'Loop een eindje met ons mee' is het thema waarvoor Alzheimer Nederland Afdeling Oss-Uden-Veghel heeft gekozen om de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag te vieren. De afdeling werkt daarvoor samen met de plaatselijke IVN-afdelingen. Verdeeld over het verzorgingsgebied (ongeveer gelijk aan dat van Ziekenhuis Bernhoven) zijn komend weekeinde een aantal activiteiten. In Veghel haakt Alzheimer Nederland vrijdag bij Albert Heijn in op de viering van burendag en zondag op het Oogstfeest van IVN Veghel in natuurtuin 't Bundertje.

In het verzorgingsgebied van Ziekenhuis Bernhoven wonen 4.100 mensen met dementie. Van hen wonen er zo'n 3.000 thuis; een derde van hen woont zelfs alléén. Met deze cijfers geeft afdelingsvoorzitter Fer van Campen de urgentie aan: "Het komt erop neer dat in iedere straat wel iemand woont die aan deze ziekte lijdt. Het is dus niet alleen het probleem van de patiënt of van de mantelzorger, maar het is een probleem van de hele samenleving." Van Campen vervolgt: "Daarom is aandacht voor dementie zo belangrijk. Zodat we sámen kunnen werken aan een dementievriendelijke gemeenschap."

De afdeling grijpt Wereld Alzheimer Dag aan om het landelijke streven naar een Dementievriendelijke Samenleving onder ieders aandacht te brengen. In samenwerking met een aantal IVN-afdelingen worden buitenactiviteiten gehouden. IVN Veghel houdt zondagmiddag 25 september het Oogstfeest in Natuurtuin 't Bundertje aan Patrijsdonk 53a in Veghel. IVN en Alzheimer Nederland nodigen belangstellenden, mensen met dementie en hun mantelzorger of begeleider, van harte uit om hen daar – tussen 13.00 uur en 16.00 uur – te bezoeken. Er zijn rondleidingen tussen de bloemenweides, perkjes en dierenweide met boerderijdieren. Alzheimer Nederland is aanwezig met voorlichters en voorlichtingsmateriaal.
Bij Albert Heijn wordt komende vrijdag 23 september burendag gevierd. Alzheimer Nederland heeft die dag van 10.00 uur tot 17.00 uur een plek in de supermarkt. Daar is volop informatie te vinden over de ziekte van Alzheimer en de Dementievriendelijke Gemeenschap in Veghel. In het kader daarvan vertellen medewerkers van de supermarkt over hoe zij omgaan met klanten die aan dementie lijden.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant