Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
B.V. Niks uit Zijtaart is druk bezig met de bouw van de 33ste carnavalswagen
B.V. Niks uit Zijtaart is druk bezig met de bouw van de 33ste carnavalswagen

'Als je één jaar geen wagen bouwt, is het klaar'

  •   keer gelezen   Carnaval

ZIJTAART | B.V. Niks uit Zijtaart is druk bezig met de bouw van de 33ste carnavalswagen in de rijke historie van de Zijtaartse vriendengroep. Na al die jaren genieten de mannen er nog steeds van. "De een die sport en de ander bouwt carnavalswagens", aldus Helmut Henst, lid van het eerste uur van B.V. Niks.

De prijzenkast puilt uit bij de B.V. (bouwers van) Niks en de prachtige herinneringen zijn talloos. Helmut legt uit wat de magie is van het bouwen van een carnavalswagen. "Het is allereerst hartstikke gezellig. Je bouwt samen en drinkt na afloop een biertje. Daarnaast stellen wij onszelf doelen. Zo willen we niet boven de 50 euro inleg per persoon uitkomen en maken we creatief gebruik van oude en nieuwe materialen. Het bouwen van een mooie wagen zien we echt als een uitdaging." Ze proberen bij het bouwen zoveel mogelijk materiaal te recyclen. "Uw afval is onze wagen", zegt Helmut.

Kriebelen
Samen met Pieter en Arjen is Helmut er vanaf de start, 33 jaar geleden, bij. In totaal bouwen ze met zo'n zeventien man aan de nieuwe carnavalswagen. "De een is er wat meer mee bezig dan de ander, maar dat weten we van elkaar. Ik ben er momenteel wel zo'n vijf dagen per week. Nu de voltooiing nadert komen er steeds meer leden helpen. Het begint echt te kriebelen." Ondanks dat B.V. Niks van bouwplaats moest veranderen, lopen ze voor op schema. Helmut lacht: "Ik denk dat we voor het eerst in 33de jaar voor lopen op de planning. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn we in een paar dagen enorm opgeschoten. Daar plukken we nu de vruchten van", vertelt hij.
De plannen voor de nieuwe wagen ontstaan vaak al tijdens carnaval. "Tijdens carnaval zijn we eigenlijk al bezig met het jaar daarop. De meeste plannen ontstaan spontaan."

Waardering
Helmut vertelt dat ze in 1990 een van de eerste carnavalsgroepen waren die kleding en de wagen met elkaar combineerden. Inmiddels doet bijna iedereen dat. In 1990 werd B.V. Niks met hun wagen eerste in Zijtaart. Inmiddels is de drang om te winnen gaan liggen. "Met grote verenigingen als de Promillikantjes valt niet te concurreren, maar dat is niet erg. De waardering die je van het publiek krijgt, is fantastisch. Daar doen we het uiteindelijk voor", verklaart Helmut. Dit jaar heeft de wagen van B.V. Niks iets te maken met strijders. Ze doen mee in Zijtaart, Veghel en Eerde. Aan stoppen denken ze in Zijtaart niet. "Als je één jaar geen wagen bouwt, is het afgelopen."

Regels
Bij B.V. Niks vinden ze dat de zogenaamde zuipkarren niets met carnaval te maken hebben. Helmut: "De toeschouwers willen mooie carnavalswagens zien en geen platte kar met veel te harde muziek. Zo is de optocht niet bedoeld. De regels zijn overigens nog hetzelfde als 33 jaar geleden, maar op een gegeven moment zijn deze niet goed gehandhaafd. Ze werden ruimschoots overschreden totdat het moment kwam dat de organisatie wel in moest grijpen. Inmiddels wist de jeugd niet meer beter. Daarom zijn ze afgehaakt", denkt Helmut.

Stimuleren
Buiten het feit dat de leden van B.V. Niks het hartstikke leuk vinden om een wagen te bouwen, zien ze het ook een beetje als een morele verplichting. "We proberen de jeugd te stimuleren en helpen ze met het afstaan van materialen. We zien onze zelfgemaakte hoofden meerdere jaren in de optochten terug, prachtig om te zien dat jongeren hier weer positieve reacties op krijgen en al glunderend de optocht lopen. Het hoeven niet meteen enorme wagens te zijn, op een kleine bouwplaats kun je met een beetje creativiteit een prima wagen bouwen. Ik hoop dat de jeugd in toekomst wagens blijft of gaat bouwen. Wij als B.V. Niks zullen ons uiterste best blijven doen om ze hierbij te helpen met materialen en advies anders zie ik het somber in voor de carnavalsoptochten", sluit Helmut af.

Meer berichten