Afbeelding

Afvalrace

Column 203 keer gelezen

Welke zwager van mij die rat, waarover ik het vorige week had, doodgeslagen heeft ga ik hier niet melden. Privacy heeft zijn grenzen. Vooral als je maar één (officiële) zwager hebt. Ook wil ik vanaf deze plaats een einde maken aan alle speculaties over de laatste rustplaats van het schadelijke knaagdier. De groenkliko. Op een bedje van vers gemaaid gras. Met respect behandeld dus! We hebben nu overlast van klikovliegjes, maar ik las ergens dat mottenballen daar een probaat middel tegen zijn.

Afval is hot! Je leest dagelijks hoe vuilnisverwerking onze gemoederen bezig houdt. Alle gemeenten experimenteren met afvalproeven. Uden presenteerde onlangs veelbelovende resultaten in de wijken Melle en Hoeven. Eind oktober wordt de eindconclusie getrokken. In Uden werd al wel duidelijk dat plaatsing van meerdere kliko's op hoogbouw lastig is. Reden genoeg om afgelopen week naar het innovatieve Rotterdam te kijken. Daar is sinds een week de ouderwetse schillenboer gewoon terug! Op een nieuwerwetse bakfiets (elektrisch) komt hij langs om schillen, resten vlees, eierschalen, pindadoppen, koffie-pads en ander gft-afval in composteerbare zakjes op te halen.

In Langsingerland (Zuid-Holland) kunnen middelbare scholen geld verdienen door zwerfafval dat scholieren vaak veroorzaken tegen te gaan. Ze hebben daarvoor minicontainers gekregen om plastic, metaal (blikjes) en drankkartons apart in te zamelen. Per volle afvalzak krijgen ze €2,50. Kun je leuke dingen mee doen voor diezelfde leerlingen. Grote kans dat schoolomgevingen er schoner uit komen zien. Iets voor hier dus!

Oss bedacht goede voornemens en start in januari 2017 met een proef waarbij bewoners worden uitgedaagd hun afval zo te scheiden dat de grijze container leeg blijft. Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel (Meierijstad) zetten bescheidener in. Daar moeten ze het eerst over van alles en nog wat eens worden, maar ze hopen dat in 2020 het gewicht in de grijze afvalbak afgenomen is. Van zo'n 134 kilo per jaar per persoon tot ongeveer 100 kilo. Daarnaast gaat men in Veghel driftig nadenken over die met zakken plastic versierde lantaarnpalen. Wat mij betreft die haken eraf in het wínkelcentrum! Shopt prettiger zónder omringend vuilnis op ooghoogte. Of zorg voor een plasticboer op een bakfiets! Niet elektrisch. Plastic weegt weinig.

Alles staat in het teken van bewustwording, minder restafval, scheiding ervan, meer hergebruik, lagere verwerkingskosten. Daarnaast moeten we ook het gezondheidsaspect niet uit het oog verliezen. Hebben ze bij Madonna's (vrouwenfitness in Veghel) goed begrepen. Daar hangt een groot spandoek op de gevel met daarop…juist ja… afvalrace…

Hans van der Wijst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant