Vlnr: Eric van den Bogaard, Marcel Franzel, Harry van  Rooijen, Coby van der Pas, Jan Goijaarts, Marijke Wilms, Menno  Roozendaal en Eus Witlox.
Vlnr: Eric van den Bogaard, Marcel Franzel, Harry van Rooijen, Coby van der Pas, Jan Goijaarts, Marijke Wilms, Menno Roozendaal en Eus Witlox.

Verbindingswerk

Column 629 keer gelezen

Iedereen kan van Boekel vinden wat ie wil, maar ik mag dat dorpje rond het St. Agathaplein wel. Niet alleen omdat mijn vrouw er vandaan komt, maar ook vanwege de eigen koers die het vooral politiek gezien durft te varen. Lekker eigenzinnig. Geen polonaisegedrag (op carnaval na), maar met boerenverstand je eigen naad naaien, soms tegen beter weten in. En rekenen kunnen ze daar blijkbaar ook, anders had deze kleine gemeente niet zo lang zelfstandig kunnen blijven.

Zo rekende raadslid Manders onlangs uit dat de oppositie in Meierijstad niet moet klagen over het feit dat er zes wethouders zijn aangesteld in het spiksplinternieuwe college. Hij becijferde dat ze in Meierijstad goedkoper zijn dan in Boekel en Uden. Tilburg en Den Bosch bleken nóg minder aan 'wethoudwerk' uit te geven, maar die vernoemde hij niet. Te ver weg waarschijnlijk. Behalve dat Manders als VVD-er niet geheel onbevooroordeeld is (collega-VVD-er Harry van Rooijen is een van die zes Meierijstadse wethouders) liet hij ook doorschemeren dat Boekel nu ook maar eens moet aansluiten bij zo'n grotere gemeente. Vermoed dat Manders dan wel in is voor een wethouderspost. Ik denk dat Meierijstad Boekel voor het grijpen heeft! Tenminste, als een deugdelijke vrijage op gang gebracht wordt. Moet met zes wethouders te organiseren zijn. Mij is het ook ooit gelukt.

De Kuussegatters
Las van de week de taakomschrijvingen van de zes wethouders in Meierijstad. Een bult werk ligt op hen te wachten. Belangrijk zal worden hoe de vijf mannen en één vrouw de komende weken hun piketpaaltjes gaan slaan. Hoe daadkrachtig en voortvarend ze te werk zullen gaan. Hun ambitie is om het samen te doen. Sluit keurig aan op het motto 'We maoken 't saomen' van de Veghelse carnavalsvereniging De Kuussegatters. Ze willen dat iederéén meedoet: alle wijken, buurten, kernen, organisaties, instellingen, bedrijven en scholen. Mooie woorden, maar dat vraagt wél om zes verbindende wethouders. Kapiteins die een eigen koers durven te varen, maar luisteren naar stuurlui en matrozen! Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel zijn als Meierijstad een soort supertanker geworden. Dat betekent vroegtijdig bijsturen om verderop een bocht goed te kunnen nemen. Of het een vlaggenschip wordt? Wachten we af. Niet té rustig, maar 'goei werruk hî tijd noddig!'

P.s.
Volgende week misschien geen column. Het kan zo maar zijn dat ik ernstig bij moet komen. Mevrouw van der Wijst gaat zondag namelijk met Boekels spul naar Kunst en Kitsch in de Veghelse bieb. Zonder camera's…vandaar deze mededeling…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant