Afbeelding

Omgekeerd populisme

Column 651 keer gelezen

Vooraf:

Schrok maandagochtend van Mark Rutte's brief aan alle Nederlanders. Stijl én inhoud deden me sidderen. Waarschijnlijk was de tekst bedoeld om ook de 'gewone man' (wie dat dan ook is) te bereiken, maar waren de 'gewone woorden' die onze minister-president gebruikte van een bijna 'debielig niveau'. Lezers inschatten als 'volgelingen' die niet voor zichzelf kunnen denken is een échte leider onwaardig.

Heb Rutte's brief wat herschreven. In omgekeerd populisme zeg ik er eerlijk bij. Leg de versie van Mark Rutte er gerust even naast…

Aan alle Meierijstedelingen,

Hoe komt het toch dat we zo welvarend zijn? Omdat verreweg de meesten van ons van goede wil zijn, we het beste met onze stad voor hebben, hard werken en elkaar helpen. De zorgen over hoe we met elkaar omgaan buigen we om in een positieve, glasheldere aanpak. We spreken elkaar aan op asociaal gedrag in het verkeer, openbaar vervoer en op straat. We geven altijd voorrang aan elkaar, dumpen geen afval op straat, hangen gezellig in groepjes rond. We treiteren, bedreigen of mishandelen niemand.

Wanneer mensen onze Meierijsche vrijheid misbruiken, onze Meierijsche gewoontes en onze Meierijsche waarden afwijzen om de boel hier te verstieren, grijpen we direct kordaat, maar mensvriendelijk in. We léren ze hoe ze hier kunnen slagen! Wie dat echt niet wil heeft de keuze te verkassen naar een plek waar het nóg beter toeven is.

We scheren in Meierijstad geen groepen over één kam, schelden ze niet uit. We bouwen namelijk een nieuwe stad met elkaar! We schudden hier handen, buurten gezellig en behandelen elkaar gelijk. Meierijstedelingen werken voor hun geld en proberen het beste uit het leven te halen. We helpen elkaar als het even moeilijk gaat en slaan een arm om iemand heen in zware tijden. We zetten ons in, lopen niet weg voor problemen en luisteren fatsoenlijk naar elkaar. Elkaar overschreeuwen zonder overleg vinden we in Meierijstad…eh…laf. We denken te weten wat bepalend is voor de koers van onze gemeente en wat voor stad we willen zijn.

We strijden ervoor dat iedereen zich thuis voelt in onze mooie stad, in onze mooie kernen. Dat hebben wij overigens allang best aardig voor elkaar en houden we gewoon overeind. Sterker nog: u, ik, wij allemaal blijven samenwerken om deze stad nóg beter te maken. Want echt, we zijn een ontzettend gave verzameling dorpen. Ik zou nergens anders willen wonen. U wel?...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant