Camera(ad)schappelijker

Column 273 keer gelezen

Vakmanschap is meesterschap. Deze bekende slogan schoot gelijk bij me binnen nadat ik las over 'Bandit'. Dit slimme anti-inbraaksysteem trad vorige week in werking bij Foto De Vakman in Uden en maakte zijn hoge aanschafprijs waar. Geboefte, uit op dure camera's, veroorzaakte weliswaar wat glasschade, maar eenmaal binnen gingen hun acties letterlijk de mist in. Want dat is wat een Bandit doet: bij een inbraak in enkele seconden een ruimte vol mist spuiten. De boeven in Uden zagen geen camera meer voor ogen en bliezen hun mistige avontuur af. Fantastische naam ook: Bandit! Bandieten kun je toch het best bestrijden met bandieten? Kijk echter niet vreemd op als het dievengilde reageert met zuurstoflessen en bladblazers. In dat geval zou ik als Bandit-ontwikkelaar de suggestie van Vakmaneigenaar Dirk Broekhaus opvolgen. Die opperde in zijn boosheid namelijk: "Maak die reukloze mist maar giftig zodat die mannen hier ter plekke neervallen!" Ik zou van dat 'giftig' iets narcose-achtigs maken en voilá! Dat ze een uurtje of twee onder zeil blijven, zodat de politie ook geen risico meer loopt.

De Bandit is een uitvinding naar mijn hart. Nu nog bordjes op de winkelgevels: 'Inbraakpogingen gaan hier gegarandeerd de mist in!' of, wie per se iets in het Engels wil: 'Beware of the Bandit, two seconds is all he needs…'
Een passende aanpak is effectiever dan een land volhangen met camera's. Het 'capuchonvolk-met-dassen-voor-de-mond' lacht erom. Advocaten trouwens ook. Hoorde maandagavond bij Pauw een strafpleiter beweren dat zijn van homogeweld beschuldigde cliënt hoopte dat er camerabeelden van het incident waren. Ik vermoed dat er op die plek geen camera's hangen én…dat die (on)raadsman dat wéét! Trouwens, wat doen 14-jarige jongens (de leeftijd van enkele verdachten) 's nachts om 04.00 uur op straat? Worden ze schuldig bevonden, dan zou ik ze een tijdje met een ploeg betonvlechters mee op pad sturen. Is ook vroeg beginnen en werken met een betonschaar blijken ze al onder de knie te hebben.

Van de week pleitten Brabantse boswachters voor bewakingscamera's in onze bossen. Het dumpen van drugsafval loopt de spuigaten uit. Niks camera's ophangen! Ben je schuldig bevonden aan de productie van drugs, dan moet je kunnen overleggen waar het gegárandeerde afval gebleven is! Geen stortingsbonnetje? Dan strafverlenging en in die extra tijd drugsafval in bossen onder toezicht laten opruimen.

Waar ze overigens wél standaard camera's bij moeten plaatsen? Bij overleg tussen advocaten en bepaalde cliënten. Worden ze camera(ad)schappelijker van…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant