Afbeelding

Anonimiteitsprobleem

Column 985 keer gelezen

In Nederland blijken al 4 op de 10 gemeenten een burgerpanel te hebben. Ze bestaan uit een groep mensen, die gevraagd en ongevraagd advies geeft over (beleids-)vraagstukken en over de kwaliteit van de dienstverlening. Veghel heeft er sinds afgelopen week ook eentje. Werd tijd want zo'n panel schijnt te weten wat er speelt in de gemeente. Kan best handig zijn. Bovendien gingen in de nabije omgeving Bernheze, Boekel, Boxtel, Cuijk, Eindhoven, Gemert-Bakel, Grave, Helmond, Laarbeek, Mill en Sint Hubert, Oss, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel en Uden ons al voor. Veghel kon dus niet achterblijven in de vol geopende jacht op data, het goud van de toekomst.

Op TipVeghel.nl kun je je stem laten horen, meningen ventileren over ideeën en inspirerende zaken die opborrelen in de samenleving. Stadskrant Veghel en Toponderzoek willen daarmee de betrokkenheid van de inwoners van Veghel en omstreken vergroten. Deelnemers wordt gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen, blijven anoniem en kunnen per onderzoek zelf beslissen of ze meedoen. Ze zijn niets verplicht. Na een onderzoek krijg je de resultaten per mail toegestuurd. Ook is het mogelijk om zelf onderwerpen aan te dragen voor peilingen.

Heb bij al dat burgerpanelgeweld in den lande toch vraagtekens. Zo wordt gesproken over onafhankelijkheid, om raad vragen en een beter beeld krijgen van hoe de gemiddelde inwoner denkt. Dat laatste is echter afhankelijk van wie zich aanmeldt. Is dat wel een dwarsdoorsnede van de Veghelse bevolking? Anders is er weinig gemiddelds te melden. Hoe kom ik dat als betrokken burger of politicus te weten? Hier moet meer duidelijkheid over komen.

Burgerpanels hebben ongetwijfeld het goede voor ogen, maar moeten beseffen dat hun invloed steeds groter zal worden. In hoeverre durven politici in de toekomst nog de uitkomsten van burgerpanels naast zich neer te leggen?
'Big data' gaan onze toekomst volledig bepalen, daar ben ik van overtuigd.
Onszelf suf tikkend op computers en smartphones voorzien we de poppetjes áchter die digitale schermen van informatie die onze invloed juist vermínderd!

Toch hoop ik dat tipveghel.nl een doorslaand succes wordt! Dat maar vele Veghelaren die 'onafhankelijk' durven te denken zich aanmelden. Uit álle lagen van de bevolking graag! Met vertegenwoordigers uit alle leeftijdsgroepen! Mensen met een opbouwende betrokkenheid, een grote mate van gemeenschapszin én…gevoel voor humor! Of ik mij ga aanmelden? Neuh…ik geef mijn mening hier wel, ik heb namelijk een anonimiteitsprobleem…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant