Kerstboomverbranding.
Kerstboomverbranding.

Kerstboombubbel

Column 2.182 keer gelezen

In kerstbomenland is het sappelen geblazen. Verkopers schuiven elkaar al ver vóór sinterklaas de zwarte piet toe: "De markt is totaal verziekt!" Dat zij daar zelf keihard aan meegewerkt hebben zul je uit veel van die geldbeluste monden nooit horen.

Wie zo'n tien jaar geleden in Meierijstad en omgeving zijn ogen de kost gaf zag links en rechts wat 'keuterkwekertjes' met een klein perceeltje kerstbomen. In het kader van wat zwart bijverdienen en de nodige gezellige klets tijdens de donkere dagen bedienden ze hun veelal vaste klanten. Geen belastinghaan die kraaide. Sommigen hielden zich in die dagen zelfs aan de afspraak dat ze geen bomen zouden verkopen tot de Goedheiligman ons kikkerlandje verlaten had. Ik zie de bordjes 'Kerstbomen te koop vanaf 6 december' nog voor me. Dat is verleden tijd. Hoeveel van die 'overlopers' zouden trouwens om het hardst schreeuwen dat zwarte piet zwart moet blijven?

Tradities in stand houden? Laat me niet lachen!
Inmiddels is ons Brabantse landschap ingrijpend veranderd. Evenredig met de steeds heviger overwaaiende kerstgekte uit Amerika groeide het aantal dennen en sparren als nooit tevoren. Grote kwekers en handelaren stortten zich op de lucratieve markt. Vrachtwagenladingen naaldbomen uit Scandinavische landen kwamen deze kant op. Anderen zaaiden Nordmannen en blauwsparren op Hollandse bodem. Hobbykwekers werden zo goed als buitenspel gezet. Hun ooit zo gezellige klanten verkasten onder het mom van 'meer keuze' naar groothandelaren. Of kochten kunstexemplaren via internet. De kerstboombubbel staat op klappen. Links en rechts zie je alweer dieren lopen op voormalige kerstbomenveldjes. Mooi gezicht.

De eerste 'oorlogshandelingen' op de kerstbomenmarkt blijken ook al te zijn gepleegd. In Sint-Hubert werden onlangs zo'n 10.000 kerstbomen van massakweker Van den Oever 'getopt'. Geen 'piek'tijden voor hem dit jaar. Vond het uiterst vreemd om te lezen dat de eigenaar geen idee heeft wat de reden is van de vernieling…

Het blijft fascinerend om te zien hoe de decembermaand in staat is de stress bij veel mensen te laten…eh…pieken. Hoe ineens allerlei soorten koorts de kop op steken waartegen geen remedie bestand lijkt. Hoe onze menselijke weerstand worstelt met geforceerde en verplichte gezelligheid, hebzucht en commercie.
In dat kader is het verheugend te kunnen melden dat er door allerlei problemen in China dit jaar minder vuurwerk te koop blijkt te zijn. Mooi! Kunnen we er minder aan uitgeven, knallen we minder rotzooi de lucht in en kunnen we het klappen van de kerstboombubbel vieren met lékkere bubbels…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant