Rapper Boef niet welkom in Schijndel en Oss.
Rapper Boef niet welkom in Schijndel en Oss.

Boefjes

Column 2.253 keer gelezen

Wetende dat half Nederland al over hem heen is gevallen, doe ik toch ook even een klein Veghels plasje over zijn kwestie. Allereerst verdienen het Osse muziekfestival Muze Misse en Paaspop Schijndel een pluim omdat ze een streep hebben gezet door de optredens van rappertje Boef.

In Oss waren ze het eerst klaar met de vrouwonvriendelijke uitingen van het Franse schavuitje. Ook het meest uitgesproken. Muze Misse vond de grenzen van respect overschreden en het taalgebruik van de in Frankrijk geboren Sofiane Boussaadia niet passen in de geest van hun muzikale feestje. Hulde! De Schijndelse organisatie daarentegen gaf in eerste instantie aan het boefje te willen laten komen omdat hij zo populair zou zijn bij de jeugd. Jammer, maar ze maakten hun denkfout gelukkig snel goed. De rappende en vloggende schavuit werd alsnog duidelijk gemaakt dat hij niet naar Schijndel hoefde af te reizen. Helaas niet omdat belhamel Boef een slecht voorbeeld zou zijn voor zijn vele jeugdige fans. Nee, men was bang dat de publieke opinie de kaartverkoop zou kunnen beïnvloeden.

Camiel Eurlings
Beide afzeggingen werd natuurlijk breed in de pers uitgemeten. Op zich was dat jammer. Schavuit Boef kreeg zo een golf van publiciteit in de schoot geworpen. Weliswaar niet gratis (afgezegde optredens kosten geld), en misschien zelfs gewenst, maar toch. Rekel Boef, die in zijn cultuur waarschijnlijk het 'geluk' had als jongen geboren te worden, greep bovendien de kans om zich in een slachtofferrol te wentelen. De discriminatiekaart werd gelijk getrokken. Er zou met twee maten gemeten worden in Nederland. En daar heeft deugniet Boef natuurlijk wel een puntje. Met zíjn foute superioriteitsgevoel ten opzichte van vrouwen werd terecht vrij massaal afgerekend, maar tegelijkertijd laten we iemand als Camiel Eurlings jarenlang ons land vertegenwoordigen als IOC-lid terwijl hij een nog veel schevere schaats reed als het gaat om de juiste omgang met vrouwen.

Meerderheid
Beide boefjes hebben spijt betuigd, maar daar komen ze niet meer mee weg. We leven namelijk in een tijd waarin alles direct onder een vergrootglas ligt. En dat kan heel 'vervelend' uitpakken. Maar ook heel verfrissend. Denk aan #MeToo, dat aangetoond heeft dat er grenzen aan gedrag zijn. Zolang we niet alleen het 'onderbuikgevoel' laten bepalen, maar met een overgrote meerderheid weloverwogen stelling nemen tegen onacceptabele zaken, is dat alleen maar toe te juichen. Muze Misse en uiteindelijk toch ook Paaspop hebben hun grenzen aangegeven en laten zien dat respect nog steeds gewoon verdiend moet worden…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant