Afbeelding

Historisch haltermodel

Column 1.728 keer gelezen

Wanneer je midden op de Markt in Veghel gaat staan en je gezichtsveld 360 graden draait, valt het iedereen meteen op. Die ene lelijke zijde. Dat stuk vanaf de Griek tot en met het verpauperende postkantoor. Op zich is die voormalige PTT-kolos helemaal niet zo lelijk, maar afgezet tegen de overwegend historische gebouwen rondom de Markt hoorde hij daar eigenlijk nooit thuis. Dus mag ie weg! Net als die fantasieloze, aartslelijke en inmiddels leegstaande appartementen ernaast die al jaren schreeuwen om rigoureuze sloop. Samen met het postsorteercentrum aan de Frisselsteinstraat schijnt die hele hoek nu eindelijk plat te gaan.

Van mij mag trouwens tot aan de Aa-brug alles weg, inclusief het nog niet zo oude Rondeel, maar laat ik verder geen knuppeltjes in hoenderhokken gooien. Ben namelijk al aardig tevreden met de plannen van de Gemertse projectontwikkelaar Bas van de Laar. Als zijn tekeningen, of liever gezegd die van Leenders architecten, hun belofte waarmaken kan het wel eens een enorme boost betekenen voor wat er nog over is van Veghels' historische hart.

Kroegenkant
Met de kopse kanten (prachtige Lambertuskerk en het statige, voormalige gemeentehuis waar nu de bibliotheek en Brownies & downieS gehuisvest zijn) zat het altijd al goed. De kroegenkant past daar best goed bij, mag gezien worden, zit nog steeds lekker én zonnig. Dus als je daar onder het genot van welke versnapering dan ook vertoeft is het prettig iets moois te zien. Dat lijkt er nu aan te komen met een pandjesstructuur die wél past bij de rest. Alsof er een soort historische kruisbestuiving heeft plaatsgevonden met een modern tintje.

Doorbutsvermogen
Misschien lullig om te schrijven, maar ik krijg nú pas het gevoel dat Veghel écht begint te bruisen. Jaren na het bedenken van die gemeentelijke slogan. Komt het door de archeologische opgravingen op de Markt? De aantrekkende economie? Het doorbutsvermogen van Veghelse ondernemers? Feit is wel dat er momenteel van alles gebeurt. In dat kader is het misschien leuk om te blijven dromen van een soort herbouw van kasteel Frisselstein. Als er namelijk een groot geloof is in de bouw van een hotel boven op de Noordkade-silo's, dan mag van mij kasteel Frisselstein ook op de agenda komen staan. Een vesting met bijvoorbeeld een groot aantal sociale huurwoningen erin. Het slot zou achter de Markt een mooie verbinding kunnen gaan vormen met de Broedershof, de wat verderop gelegen haven én de Noordkade. Een haltermodel met een mogelijk historisch evenwicht!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant