Afbeelding

Muggenzifterij?

Column 3.324 keer gelezen

Eind vorig jaar bleken we een soort wespentoren in onze tuin te hebben. Een prachtig bouwwerk ín en ónder de voormalige stam van een spar. Ruim een meter hoog en dertig centimeter in doorsnede. In de jaren dat het indrukwekkende labyrint gebouwd moet zijn hebben we nauwelijks last gehad van het zwart-geel gestreepte volkje. Gewoon omdat ze zich bezig hielden met hun núttige eigenschappen: rupsen en andere schadelijke insecten in toom houden. Geen mens die hen lastig viel.


Dat veranderde toen een jonge, uiterst nieuwsgierige Beagle haar opwachting maakte. We passen met regelmaat op oudste dochters dartele beestje dat, net als een jong kind, nog veel moet leren. Zoals niet zomaar te pas en onpas met grote lompe poten gaan graven als ergens iets beweegt. En dat bleek het geval bij de ondergrondse ingang van die wespenkazerne. De security aldaar bleek erg alert, haar eerste confrontatie met hun leger van korte duur. Gejoeker begeleidde de razendsnelle aftocht richting mand met de staart tussen de poten. Na angeltjes uit oren en graafpoten gehaald te hebben werd mij vervolgens urenlang geen blik gegund. Het verschil tussen door de tuin vliegende rubberen crocs en wespensteken moest blijkbaar verwerkt worden…

Ik besloot in januari die oneerlijke strijd te beëindigen en verwijderde de stam. Er bleek geen wesp meer aanwezig, ook geen dode. Ze hadden hun ingenieuze verblijf verlaten. Moest gelijk denken aan de buxusmot. Na een eerste aanval van die vraatzuchtige exoten had ik in het najaar mijn buxus 'behandeld'. Zouden de wespen die 'behandelde rupsen' misschien niet lekker gevonden hebben? Om het tot dan toe florerende eco-systeem in mijn achtertuin niet verder te verstoren verdween alle buxus mét Aziatisch kronkelspul richting gemeentewerf.

Afgelopen week gepubliceerde onderzoeken hebben uitgewezen dat het aantal insecten in Nederland enorm afneemt. Waar velen hosanna roepen, maak ik me ernstig zorgen. Die beestjes hebben een cruciale rol in onze biodiversiteit! De schuld meteen richting land- en tuinbouw schuiven is veel te gemakkelijk. Daar snapt men heus wel dat een gezonde bodem, schoon water, een gevarieerd landschap en sterke gewassen noodzakelijk zijn voor hun voortbestaan. Maar het kan natuurlijk niet allemaal in één keer en zeker niet alléén door hen! Iedereen die een tuin heeft en levensmiddelen koopt moet daar eens serieus bij stil gaan staan! Op bestrating komen geen insecten en vogels af. Bestrijdingsmiddelen ontregelen veel natuur. Muggenzifterij? Nou vooruit, nog eventjes dan…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant