De gemeenteraad van Meierijstad.
De gemeenteraad van Meierijstad.

Lappen

Column 1.400 keer gelezen

Reken maar dat het meest actieve 'reaguurvolk' afgelopen week los ging op hun toetsenborden. Vingertoppen moeten overuren gemaakt hebben nadat bekend werd dat het declaratiegedrag van een aantal fracties in de Meierijstadse gemeenteraad nogal uiteen liep. Er zal schande van getypt zijn. In een schrijfstijl die vooral vroeg om bevestiging. Waarvan? Dat de meeste politici graaiers zijn, zo corrupt als de neten en alleen maar aan zichzelf denken. En dat 'wij…de gewone burgers' dat allemaal maar mogen, nee móeten betalen.
Wat hadden onze volksvertegenwoordigers dan toch allemaal gedeclareerd dat er zo'n schande van gesproken moest worden?
Dat had een vindingrijke journalist van het Brabants Dagblad eens op een rijtje gezet.
Prima, zo'n perswaakhond! Het zorgt er mede voor dat politici blijven nadenken over hun verantwoording ten aanzien van publiek geld. De vraag is alleen in welke mate van 'sensatie' zo'n verhaal gegoten moet worden.
Wat spitwerk in de 'verordening fractieondersteuning' leert dat fracties in de gemeenteraad van Meierijstad jaarlijks ieder 2250 euro krijgen. Daar bovenop komt 100 euro per raadszetel. Een partij met bijvoorbeeld 10 zetels krijgt zo 2250 + 1000 euro = 3350 euro. Dat geld is vooral bedoeld om raadsleden beter te laten functioneren.
Een uiterst rekbare omschrijving natuurlijk. Zo worden scholingskosten of abonnementen op bestuurlijke tijdschriften genoemd, maar tegelijkertijd kwam aan het licht dat er een babyrompertje was opgevoerd door het CDA. En dat Team Meierijstad in het kader van teambuilding naar escaperoom The Space aan de Noordkade was geweest. Volgens het college was alles echter binnen de regels. Die rekbare dus.
Natuurlijk werd, zoals in Nederland inmiddels gebruikelijk, een deskundige gevraagd om zijn mening. Een bestuurskundige van Tilburg University kwam met het opzienbarende advies: 'Een politicus moet altijd nadenken; kan ik het verantwoorden om dit met publiek geld te betalen?' Zouden sommige Meierijstadse politici dat nog niet weten?...
Het hele verhaal was natuurlijk koren op de oppositiemolen, die overigens wel gelijk had met de opmerking dat rompertjes (ook mét CDA-logo) en gezellige uitjes gewoon uit eigen zak betaald zouden moeten worden.
Misschien is het een idee om al dat geld in één pot te stoppen. In de volksmond noemen we dat 'lappen'. 9 politieke partijen x 2250 euro = 20250 euro. Daarbij 35 raadsleden x 100 euro = 3500 euro. Maakt samen 23750 euro. Wijs elk jaar een andere partij als potbeheerder aan en alle problemen zijn opgelost!
Onderling vertrouwen is véél belangrijker dan vage regeltjes...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant