Afbeelding
COLUMN

Snelfietspadplannen

Column 1.040 keer gelezen

De boekhouder van ProRail kon onlangs weer een kostenpost afstrepen in zijn huishoudboekje. Meierijstad daarentegen, kreeg er door de aankoop van het Duits Lijntje eentje bij. Niet zozeer vanwege aanschafkosten, maar vanwege alle ambitieuze plannen die met de symbolische aankoop gepaard gingen. Die zullen, samen met bijvoorbeeld onderhoud, namelijk flink in de papieren gaan lopen. In dit geval moet iedereen in Meierijstad daar echter blij mee zijn. Lijkt me. 'We' kunnen nu immers zélf verantwoordelijk zijn voor de toekomst van dat prachtige stukje gemeente.

Wethouder Jan Goijaarts liet dan ook geen gras groeien over de mogelijkheden die het Duits Lijntje te bieden heeft: 'Het levert een bijdrage aan het waarmaken van onze ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, bereikbaarheid, veiligheid, recreatie en toerisme, natuur en ecologie en het versterken van cultuurhistorisch erfgoed.' Een mooie, wollige ambtenarenzin waarmee je natuurlijk alle kanten op kunt.
Goijaarts werd wat duidelijker toen hij zei: 'Met de aankoop van dit groene stuk worden nu verschillende landschappen aan elkaar gekoppeld. Dat maakt het voor dieren en planten nog aantrekkelijker. De aankoop helpt ook bij de realisering van een aantal fiets- en wandelroutes op, langs en rondom het Duits Lijntje.'
Drie beweringen, waarbij vooral de laatste van cruciaal belang is en al voor de nodige ophef gezorgd heeft. Kijk, die koppeling van landschappen is er allang. Of die aankoop er voor zorgt dat dieren en planten alles 'nog aantrekkelijker' gaan vinden als het gebied straks doorsneden wordt door een snelfietspad, waag ik ernstig te betwijfelen. Protesten uit hun hoek zullen er echter niet komen. Dat de meeste onrust uit de menselijke hoek komt en gáát komen moge duidelijk zijn. Natuurlijk zijn aanwonenden niet meteen blij als er een snelfietspad door hun straat of achter hen door komt te liggen. Maar hé, we hebben het over fíetsen en mogelijk een paar brommers. Het wordt wat drukker bij sommigen. Opletten bij het achteruit rijden van de oprit wordt iets dwingender. De auto daar laten staan en gaan fietsen is natuurlijk ook nog een gezonde optie.

Enorme uitdaging
De snelfietspadplannenmakers staan voor de enorme uitdaging een zo acceptabel mogelijk traject te ontwerpen. Wat mij betreft zoveel mogelijk rondóm het Duits Lijntje! Goed communiceren over de plannen en ervaringen uitwisselen met mensen die al zo'n fietspad in hun directe omgeving hebben liggen kan mogelijk veel kou uit de lucht halen. En straks hopelijk ook bergen fijnstof van al dat woon- en werkverkeer…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant