De Oranjewijk in Veghel
De Oranjewijk in Veghel

Belang-rijk

Column 2.036 keer gelezen

Wat is er toch zo moeilijk aan het realiseren van sociale of tijdelijke huurwoningen? Een gebrek aan financiën kan het niet zijn zou je zeggen nu het 'goedkope geld' overal tegen de plinten klotst. Een gebrek aan beschikbare grond dan? Dat is wel de klaagzang die momenteel rondwaart in Meierijstad. Met name de gemeente en wooncorporaties komen met dat argument als hen gevraagd wordt waarom het beloofde aantal sociale en tijdelijke huurwoningen maar niet gerealiseerd wordt. Er is nauwelijks geschikte grond voorhanden zeggen ze, omdat projectontwikkelaars veel grond in bezit hebben. En die hebben meer interesse in koopwoningen. Maar is dat laatste wel het geval? Kijk, dat ze flink geld willen verdienen aan hun grond en de huizen die ze er op zetten snap ik nog. Maar het moet hen toch niets uitmaken welk sóórt huizen ze op die plak bouwen? Als ze er bovendien een mooi 'project' van kunnen maken (je bent projectontwikkelaar of niet), doen ze hun naam alle eer aan. Maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen hoort daar bij! Ook goodwill betaalt zichzelf trouwens altijd terug.

Vóórdat de gemeente nu in allerijl weer (veel te dure) grond gaat aankopen, pleit ik voor de volgende aanpak: gebruik datzelfde geld om de winstmarges van de projectontwikkelaars op peil te houden. Laat hen (uiteraard in zo goed mogelijk overleg) wel bouwen wat er óók hard nodig is in Meierijstad. Dat kost misschien een paar centen, maar dan krijg je ook alles op de plekken waar je het graag zou willen. Een win-win situatie dus.

Eindeloze wachttijden voor huurwoningzoekers en eventueel tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten en statushouders zorgen vooral voor sociale onrust. Werken huisjesmelkerij in de hand. Een adequaat vooruitkijkende en slagvaardig faciliterende gemeente moet dat per se niet willen. Prettig en op passend niveau kunnen wonen is véél belangrijker dan tot nu toe zichtbaar is geweest in Veghel en omgeving. Vooral voor de mensen met een wat minder dikke portemonnee die op onze verhitte woningmarkt vaak als sluitstuk van een begroting worden beschouwd. Volledig ten onrechte!

Mochten projectontwikkelaars nu helemáál niet willen meewerken, dan is het zaak dat beleidsbepalers op de juiste wijze hun autoriteit laten gelden. Een aloud spreekwoord luidt 'Nood breekt wetten'. Dat toepassen vereist bestuurders, (maar ook projectontwikkelaars) met 'ballen'! Niet lijdzaam toezien wat de markt doet, maar desnoods met wetgeving qua woningbouw een stuk toekomst waarborgen! 'Wij-belang' verheffen boven 'ik-belang'! In het belang van de sociale samenhang…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant