Afbeelding

Drankgelag

Column 1.615 keer gelezen

Protocolnetten rondom (vooral) vrijwilligers van verenigingen met een eigen bar beginnen zich steeds verder te sluiten. Ook de wettelijke risico's die vrijwilligers lopen, groeien met het jaar. Je zult maar belangeloos barman zijn van een Limburgse soos, bij het tappen een 15-jarige mee hebben laten proeven en vervolgens horen dat diezelfde jongere zwaar dronken met zijn fiets op de A2 is doodgereden.

De rechter veroordeelde die soos (de rechtspersoon in deze) tot een hoge geldboete. 'Dronken maken van een kind met de dood tot gevolg' was de aanklacht. De tappers, veelal jonge mannen/vrouwen, bleven met een levenslang schuldgevoel achter.
Dit betekent nogal wat voor verenigingen of instanties wiens eigen bar gedraaid wordt door vrijwilligers. Willen zij dergelijke verantwoordelijkheid nog wel nemen? Veel clubs in Meierijstad en omgeving moeten zich na dit schokkende nieuws rot geschrokken zijn.
Niet zozeer omdat ze minderjarigen (te) gemakkelijk alcohol verstrekken, maar meer hoe ze in vredesnaam dergelijke excessen moeten voorkomen.

Want geen alcohol geven aan minderjarigen wil nog niet zeggen dat ze het niet krijgen…

Wie goed rondkijkt bij clubs op een gemiddelde trainingsavond of wedstrijddag, kan zelf vaststellen dat er links en rechts uitbundig getapt wordt. Als het druk is aan de bar, kan niet altijd even goed opgelet worden wie nu aan de alcohol zit en hoe oud ze zijn.
Bij mooi weer gaan de bladen bier en wijn vaak ook nog mee naar buiten en is er helemaal geen zicht meer op de dranklustigen.
Via vrienden en kennissen is het bovendien vrij gemakkelijk scoren als je nog te jong bent. Ook veel ouders 'doen' vaak 'niet al te moeilijk'. "Ach, eentje kan wel!" Of: "Zo hebben wij het ook moeten leren!"
En wat dacht je van de iets meer dwingende versie: "Doe niet zo moeilijk, geef die jongen gewoon een biertje!"

Waar ligt de grens van de verantwoordelijkheid hébben en némen? Allereerst bij de ouders natuurlijk! Hun opvoeding zal daar op afgestemd moeten zijn. Bij 'uitbesteding' van hun kroost is het gewoon niet reëel en bovendien oneerlijk om blindelings op goedwillende vrijwilligers te vertrouwen.

Wie houdt het overzicht en wie grijpt in of dúrft in te grijpen? Niemand wil (in)direct de dood door drank van een minderjarige op zijn geweten hebben.

Je moet er toch niet aan denken dat een bezopen kind vanuit bijvoorbeeld het Veghels sportpark de A50 op zwalkt. Dergelijk drankgelag is voor niemand te dragen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant