Herriekoning
Herriekoning

Herriekoning

Column 1.432 keer gelezen

De mens is een uitvinder. Bijna alles wat bedacht wordt dient ons gemak en ik ben graag op mijn gemak. Helaas zijn dat twee totaal verschillende werelden. Veel van wat ons gemak dient maakt namelijk ongelóóflijk veel geluid. En of dat zo bevorderend is om lekker op je gemak te zijn? Ik kom er rond voor uit: mijn persoontje kan úiterst slecht tegen herrie die mijn gemoederen constant irriteert. Moet er wel bij zeggen dat het hier gaat om herrie van de 'onnodige' soort. Leg ik even uit.

Wanneer ik goede muziek hoor, lawaaiig doch plezierig spelende kinderen of plots balkende ezeltjes in de buurt van een Veghelse spoorwegovergang, heb ik nergens last van. Drukke restaurants? Vol stadscentrum? Geen probleem! Ik vermoed dat sociále en natúúrlijke geluiden me niet storen. Het is vooral het massaal omarmde industriële kabaal dat me de oren ínkomt. Voortdurend, monotoon, mijn persoonlijke golflengte terroriserend lawaai. Veel huis-, tuin- en keukengereedschappen bezondigen zich daaraan, ook al is er een elektrische kentering ingezet.

Als jongste dochter een bezoekje brengt aan 'Hotel Mama' en de avond- en nachturen door wil brengen in Veghels' bruisende nachtleven, weet ik qua herrie al hoe laat het is. Op de badkamer gaat de telefoon op muziek om kort erna volledig overstemd te worden door de föhn. Hoewel ik al veel langer in hetzelfde hotel vertoef heb ik nooit aan dat door merg en been gaande geluid kunnen wennen. Styleloos! De blender staat binnenshuis overigens op plaats twee bij mij.

Buitenshuis is het nog vele malen erger. (Snel)weglawaai, vliegverkeer ván en náár Volkel en Eindhoven, wildcrossers, jetski's, drones, ketting- en andere machinale zagen, schuurmachines, heggenscharen, hogedrukspuiten, muziek uitbrakende mobieltjes op straat en ga zo maar door. Het heeft zich gaandeweg aan mijn 'systeem' opgedrongen!

De ábsolute herrietopper komt echter nu pas tevoorschijn! Tijdens de herfst. Juist ja…de bladblazer! Niet meer uit het straat- en tuinbeeld weg te denken. Zo gauw er blaadjes durven te vallen regent het odes aan de koning onder de herrieschoppers. En dat terwijl hun effectiviteit vaak pijn doet aan je ogen. Bij noordenwind je stoep schoonblazen, terwijl 's avonds de wind draait. Of bladeren de straat op blowen waar het iemand anders' probleem wordt.

Het eigen straatje schoonvegen met een bezem of bladhark (zo heten die bijna geluidloze dingen ja!) is zeldzaamheid geworden. Net als de keuze om blad gewoon te laten liggen. Wat alleen maar beter is voor de natuur...

Herriekoning
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant