Afbeelding

Sloop of Hoop?

Column 4.171 keer gelezen

Zag onlangs in het Omroep Brabant programma 'Sloop of Hoop' een Veghels spoorwachtershuisje voorbij komen. Niet het exemplaar bij de overgang richting Vorstenbosch, maar het juweeltje aan de Pattonweg. Waar? Bij McDonald's het industrieterrein op, achter de Mars eerste weg rechtsaf. Spoorwachtershuisje 15, enigszins verscholen in het groen, aan 'dood' spoor, jaren geleden door de gemeente volledig gerestaureerd. 'Sloop of Hoop' gaat over historie en schoonheid van leegstaande gebouwen met vaak een rijke geschiedenis, maar wat moeten we er nu mee? Daar denkt een team van vier studenten over na, om vervolgens te adviseren of het 'Sloop' zou moeten worden of 'Hoop' (een originele nieuwe bestemming).

Als veel rondneuzende Veghelaar wist ik dat het daar stond, niet dat het zo mooi was geworden. Een van Veghels' erfgoedbewakers, André Velthausz, leidde studenten en filmploeg enthousiast rond en liet de geschiedenis van het prachtige pandje even leven. Wandel er eens naar toe via het Duits Lijntje! Fiets er langs! Na afdaling van de fietsbrug over het kanaal richting Wijbosch meteen linksaf (vóór de Verspillingsfabriek) en je rijdt er zo tegenaan.
Hoe kan het dat zo weinig Veghelaren weet hebben van het rond 1871 gerealiseerde pareltje? Een van de betrokken studenten gaf aan al zeventien jaar in Veghel te wonen, maar er nooit van gehoord te hebben. Het viertal onderzocht sterke en zwakke punten van het huisje en presenteerde vervolgens hun plan aan André. Ze dachten aan een expositieruimte, een plek voor staand vergaderen (vanwege beperkte ruimte) en kozen unaniem voor 'Hoop'. Een uiterst enthousiaste André zou hun ideeën overdragen aan de gemeente.

Leuk programmaatje, dat 'Sloop of Hoop', maar 'Sloop' slaat natuurlijk nergens op! Dergelijke stukjes geschiedenis mogen nóóit verdwijnen! Dat moet in het 'systeem' van iedere gemeente en zijn bewoners zitten! Het is al erg genoeg dat we zo'n programma nodig hebben om het behoud van dergelijke stukjes geschiedenis onder de aandacht te brengen. Of columns…

Toch daag ik iedereen uit mee te denken over de bestemming van de congregatiekapel schuin achter de Veghelse Lambertuskerk! Ontworpen door vader en zoon Cuypers! Een rijksmonument!! Ooit voor een symbolisch bedrag verkocht aan de Turkse geloofsgemeenschap, mét onderhoudsplicht. Is dat laatste ooit door de gemeente handhavend gecontroleerd? De kapel/oud-moskee staat inmiddels te koop, maar wie neemt de restaurátie (geschat op tónnen) voor zijn rekening? Of gooien we het in een nieuw seizoen 'Sloop of Hoop'? Dan weet ik de jammerlijke eindconclusie al…

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant