Afbeelding

Afvalligheid

Column 2.992 keer gelezen

Afvalverwerking en Meierijstad vormen tot nu toe nog geen gelukkige combinatie. Was het kortgeleden de 'druppel' die afvalemmers bij veel inwoners deed overlopen, afgelopen week kwamen de nieuwe opstelplaatsen voor afvalcontainers onder burgerlijk vuur te liggen. En terecht denk ik! Veghelaar Michel van der Heijden zocht media-aandacht voor het probleem waarvan ik vermoed dat het op de ontwerpburelen niet ter sprake is gekomen…

Doordat de gemeente in zee ging met afvalverwerker Van Kaathoven komt een ander soort vrachtwagens ons huisvuil ophalen. Met hun zogeheten zij-laders blijkt het lastig en gevaarlijk manoeuvreren in met name smalle straten. Daarvan zijn er echter in alle kernen van onze gemeente zo'n kleine zeventig! Dus werd besloten dat bewoners hun containers naar goed bereikbare opstelplaatsen moeten rijden.

Michel van der Heijden (77) kan hierdoor zijn afval niet meer voor zijn deur zetten, maar moet het nu een meter of vijftig verderop plaatsen. 'Niet zeuren, Michel!' ben je geneigd te denken. Maar Michel is dermate slecht ter been dat hij daar gewoon heel veel moeite mee heeft. En hij niet alleen. Steeds meer ouderen blijven zelfstandig wonen en ouder worden gaat niet gepaard met een toename van kracht. Je mag dus aannemen dat het aantal mensen dat moeite krijgt met het verplaatsen van zware kliko's groeit. Toch? Natuurlijk zullen er behulpzame buurtbewoners zijn die dergelijke verplaatsinkjes voor hun rekening willen nemen, maar of je dit zomaar achter een bureau mag incalculeren?

Zeventig van die 'knelpunten' vind ik best veel. Was dat van die smalle straten vóór of ná het in zee gaan met Van Kaathoven bekend? Hebben hier ambtenaren zitten slapen bij de aanbesteding? Waren ze op de hoogte van het fenomeen 'zij-lader' en de mogelijke veranderingen hierdoor? Was het een kille bezuiniging waardoor overgestapt werd naar een andere vuilnisophaler? Allemaal vragen die spontaan in me opkwamen.
Opnieuw moet de gemeente in het afval-defensief. Onvoldoende doordacht beleid tijdelijk oplappen. Bewoners voor wie dat gesjouw met die kliko's nauwelijks te doen is, kunnen contact opnemen met de gemeente die dan 'per situatie en in overleg met Van Kaathoven naar een oplossing gaat zoeken'. Ben benieuwd wélke! Container-replacers? En blijft het totale kostenplaatje in dat geval hetzelfde?

Verandering vraagt om grondige voorbereiding! Duidelijkheid bieden aan alle betrokkenen! Doe je dat niet dan vallen mensen van hun geloof in het algemeen bestuur af. Gemeenten die pretenderen er te zijn voor hun gemeenschap moeten dergelijke afvalligheid niet willen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant