De Promillikantjes domineren met hun enorme creaties al jaren onze regio.
De Promillikantjes domineren met hun enorme creaties al jaren onze regio.

Carnavalssteken

Column 1.752 keer gelezen

Wie bouwt er over pakweg vijfentwintig jaar nog (grote) carnavalswagens in Meierijstad? Stel deze vraag in uw eigen omgeving en zelfs de meest optimistische carnavalsliefhebber zal daar over na moeten denken. Veghelse Kuussen zullen verwijzen naar de 'Promillikantjes' die met hun enorme creaties al jaren onze regio domineren. Maar wat heeft Kuussegat verder? Zijtaart zal genoemd worden. Qua grote wagens is Reigerland namelijk al jaren hofleverancier van de Veghelse optocht. Toch wordt het ook daar steeds moeilijker om dat 'samen wagens bouwen' overeind te houden. Dat werd duidelijk in een verhaal in deze Stadskrant over de B.V. Niks. Behalve dat ze het hartstikke leuk vinden om wagens te bouwen, zien ze het ook als een soort morele verplichting om jeugd te stimuleren óók te gaan bouwen en ze daarbij te helpen. Een sympathieke gedachte met als directe toevoeging dat ze het somber inzien voor de carnavalsoptochten als niemand hun stokje overneemt.

Ook in Sint-Oedenrode (Papgat) en Schijndel (Schorsbos) is het sappelen geblazen. Met name het gebrek aan bouwruimte wordt daar aangevoerd als grootste hindernis. Blijkbaar kunnen de bouwers de eigenaars van leegstaande hallen of loodsen niet meer voldoende overtuigen van hun 'erfgoedelijke bedoelingen'. Kan de gemeente nog iets betekenen? Geen kant en klare oplossingen in ieder geval. Ze hebben geen lege hallen en loodsen, maar kunnen wel meedenken, verbindingen leggen of wat subsidies verstrekken. Verder zal het carnaval als volksfeest vooral zélf antwoorden moeten vinden.

Ik beweer dat carnaval onderhevig is aan ernstige slijtage omdat het steeds oppervlakkiger geworden is. Met wat aan elkaar doorverkochte Disney-koppen, nietszeggende teksten op de zijkanten van wagens of uitgemolken woordspelingen red je het niet meer. Niets voor niets worden de optochten de laatste jaren steevast gewonnen door de enkelingen die wél iets origineels bedenken, óf er zichtbaar aandacht aan besteed hebben. Waar zijn de knetterende teksten gebleven? Het op de hak nemen van de plaatselijke of zelfs landelijke politiek? Het uitbeelden van wensen of verwachtingen voor de toekomst?

Tradities kunnen slechts overeind blijven door slim meebuigen met de tijd. Als dat louter oppervlakkigheid inhoudt wordt de toekomst uiterst saai. En als er één woord is dat de jeugd vaak in de mond neemt, dan is het …juist ja… "SAAI!"

Willen we carnaval als cultureel erfgoed of onderdeel van onze Brabantse volkscultuur blijven bewaren, dan zal de jeugd weer originele en creatieve voorbeelden moeten krijgen! Zeker met carnaval kunnen we niet teveel …eh steken… meer laten vallen…

De Promillikantjes domineren met hun enorme creaties al jaren onze regio.
De Promillikantjes domineren met hun enorme creaties al jaren onze regio.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant