Afbeelding

Restafvalligen

Column 2.374 keer gelezen

"Dit konden ze verwachten!" - "Eigen schuld, dikke bult!" - "Natuurlijk donderen mensen hun afval nu langs de weg of in het bos!" - "Ze hebben het storten ook veel te duur gemaakt!" - "Dit is voor mensen met een uitkering niet te betalen!"…

Meestal kom ik niet voorbij stadia van verbazing wanneer ik iets hoor of lees dat tegen mijn gevoelens ingaat. Ik kan echter woest worden als iets onschuldigs het slachtoffer wordt van egoïsme, asociaal gedrag, ordinair winstbejag of aantoonbare domheid. Ik doel dan met name op het moedwillig in gevaar brengen van mensen, dieren of natuur in zijn algemeenheid. Bovenstaande reacties hebben eigenlijk allemaal dezelfde strekking: veel mensen vinden het bijna logisch dat iemand met zijn volle verstand volle vuilniszakken langs de weg of in het bos dondert omdat het ophalen ervan zo duur geworden is. Huh?! Logisch?!

De verwerking van afval blijft allerlei gemoederen in Meierijstad beheersen. Het begon natuurlijk met het (voorlopige) Druppelfiasco. Daarna kregen we het kliko-legingsprobleem in bepaalde straten. En nu dan het legingstarief van de zwarte restafvalcontainer. De Wijstjes hebben zo'n groot model. Kost per leging vijftien euro. Vinden wij dat veel? Ja natuurlijk, maar vervolgens doen we er alles aan om zo min mogelijk in die zwarte kliko te gooien. Geen haar op ons hoofd denkt er aan om de rekening ergens anders neer te leggen! In de onschuldige natuur of zo. Afgelopen jaar moest onze zwarte restafvalcontainer tweemaal geleegd worden. Hoe dat kan? Scheiden! Klein milieustraatje achter op de stoep. Af en toe zelf naar de gemeentewerf.

Die dertig euro dwong ons na te denken over weggooien, hergebruik, onze gemeenschappelijke leefomgeving. Afgezet tegen bijvoorbeeld een gemiddeld smartphone-abonnement vinden wij dat een zinvolle investering. Of wij bij tien containerlegingen per jaar hetzelfde zouden piepen? Zeker weten! Kunnen wij dat betálen? Daar zórgen wij dan voor!
Ik maak me zorgen over IK-culturen die een WEGWERP-cultuur bijna normaal beginnen te vinden. Over ontevreden medemensen in allerlei slachtofferrollen die alles op andermans bordjes leggen. Over de 'het-zal-mijn-tijd-wel-duren-mentaliteit'. Durfde het bijna niet op te schrijven, maar doe het toch. Zouden we bij een betrapte illegale storter niet eens langs kunnen rijden met zo'n zijlader van Van Kaathoven? En dat ie dan wat rotzooi van anderen in diens voortuin kiept? Ter hoeveelheid van twee zwarte kliko's of zo? Het kan toch niet zo zijn dat we beland zijn in het tijdperk van de rest-afvalligen?...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant