Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

'Wij vinden dat hij een bijzondere actie verricht heeft'

Column Bellen met de burgemeester 925 keer gelezen

De week van burgemeester Kees van Rooij stond grotendeels in het teken van verbinding. Verbinding tussen samenwerkingspartners én verbinding tussen politie en burgers. Hij mocht ook een prestigieuze medaille uitreiken aan een held uit Meierijstad.

Het Zorg en Veiligheidshuis bracht in het bestuurscentrum van Meierijstad een bont gezelschap bij elkaar om te praten over de samenwerking tussen zorg- en veiligheidspartners. Naast deze partners waren er ook wethouders en burgemeesters aanwezig, zoals Kees Van Rooij. Wanneer zich een incident voordoet, is het namelijk niet altijd meteen duidelijk wie er aan zet is. Naast veiligheid, komt er vaak ook een groot zorgvraagstuk bij kijken. De burgemeester noemt huiselijk geweld als voorbeeld. "In zo'n geval trekken we de partners uit elkaar en krijgt een van hen een tijdelijk huisverbod. Daarna moeten we er voor zorgen dat iedereen in dat gezin, dus ook de vermeende dader, de juiste zorg krijgt." Tijdens de bijeenkomst werden denkbeeldige situaties op tafel gelegd en werd er gediscussieerd over wie er in bepaalde gevallen de regie zou moeten nemen. Het samenspel tussen zorg en veiligheid is volgens Van Rooij sowieso een belangrijk punt in Meierijstad. Samen met wethouder Roozendaal (Zorg) zoekt de burgemeester regelmatig contact en afstemming, binnenshuis met zorg- en veiligheidspartners.

Heldenmedaille
Maandag acht april mocht de burgemeester een bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift uitreiken aan de heer H. Brusselers. Dat de man hartje winter het vrieskoude slootwater in ging om een moeder en haar twee kinderen uit de in het water geraakte auto te halen, vond gemeente Meierijstad voldoende reden om een aanvraag te doen bij het Carnegie Heldenfonds. "Op basis van het politierapport vinden wij dat hij een bijzondere actie verricht heeft", aldus Van Rooij. De burgemeester benadrukt dat iedere burger zo'n aanvraag kan doen wanneer hij iemand een heldhaftige actie ziet verrichten.

Feest van de verbinding
Woensdag tien april was de burgemeester in de Noordkade in Veghel aanwezig bij de derde editie van het Feest van de Verbinding. Het feest moet voor een sterkere verbinding zorgen met allerlei culturen in de samenleving en de politie. Omdat sommige bevolkingsgroepen minder gemakkelijk naar de politie gaan, vindt de politie dat het belangrijk is dat die verbinding versterkt wordt. Volgens Van Rooij is de politie Oost-Brabant er van overtuigd dat goede verbinding met wijken van groot belang is. Korte lijntjes kunnen bijvoorbeeld helpen met het oplossen van opsporingszaken. Medewerkers van de politie namen allemaal iemand mee, voor wie zij het belangrijk vinden dat ze bij deze bijeenkomst aanwezig waren. Dat leverde een mooi gezelschap op: onder meer buurtadviseurs, jongeren en zelfs een kamerlid behoorden tot de introducés. Samen discussieerden zij over wat er moet gebeuren zodat de verbinding versterkt wordt. "Tijdens dit feest van verbinding werden mensen geinspireerd door elkaar, leerden elkaar kennen en leerden van elkaar."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant