Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

Van Rooij staat stil bij de nieuw gevormde coalitie

Column Bellen met de burgemeester 626 keer gelezen

Deze week staat burgemeester Kees van Rooij stil bij de nieuw gevormde coalitie, vertelt hij over de mogelijkheden van data en blikt hij terug op Paaspop.

Woensdagavond werd bekend gemaakt dat de coalitie van de partijen CDA, VVD en PvdA na het uiteenvallen van Team Meierijstad verder gaat met 'Team 6'. Daarnaast kondigde wethouder Eric van den Bogaard aan zijn functie neer te leggen en wordt Rik Compagne voorgedragen als kandidaat-wethouder. "Als je er op terugkijkt had de splitsing van Team Meierijstad meer gevolgen dan iedereen had voorzien. Ik had niet verwacht dat er anderhalf jaar na mijn aantreden al een nieuwe coalitie gevormd zou zijn en dat er twee wethouders terug zouden treden. Ik hoop dat er lessen getrokken worden uit hetgeen dat gebeurd is en dat we de komende drie jaar door kunnen gaan met het stevig neerzetten van Meierijstad."

Proeftuin
Met veel interesse volgde de burgemeester het project VISOR van The Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Wetenschappers willen grote evenementen veiliger maken met de hulp van big data en algoritmen. Omdat Paaspop zich perfect leent voor de proef, werd er op het festival geëxperimenteerd met drones en smart glasses. "Men bekijkt, bestudeert en analyseert massa gedragingen, om zo voorspellingen te maken met behulp van data en algoritmen."

Volgens Van Rooij zijn deze ontwikkelingen interessant omdat de technieken ook helpen met het voorkomen van incidenten. Wanneer mensen zich vreemd gedragen in de massa, zoals zakkenrollers, zou je hen met deze instrumenten kunnen signaleren. Of de proef geslaagd is, is nog niet bekend. "Ze hebben nu een hoop gegevens verzameld en die gaan ze verder uitwerken."

Paaspop
Net als zovelen in Schijndel en omgeving stond het weekend van Van Rooij in het teken van Paaspop. Voor de burgemeester is het festival ook een manier om Meierijstad op de kaart te zetten. "We hebben de wethouders uit Oss en Den Bosch uitgenodigd en een kijkje achter de schermen gegeven. Men vindt het heel indrukwekkend."

Daarnaast woonde Van Rooij veiligheidsoverleggen bij. "Ik heb veel respect voor de mensen van de verschillende diensten die gedurende dag en nacht bij elkaar komen en ontwikkelingen doorspreken. Het is mooi om te constateren dat er nauwelijks wat is voorgevallen."

Gelukkig vond de burgemeester ook nog tijd om te genieten van de muziek en gezelligheid op Paaspop. Hij zag Rowwen Hèze en de Heideroosjes, maar was ook onder de indruk van de meer intieme optredens en grappige initiatieven. "De sfeer is gemoedelijk en mensen spreken je gemakkelijk aan over van alles en nog wat. Dat is hartstikke leuk, ik heb ervan genoten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant