Even uitrusten tijdens de koopzondag op 5 mei.
Even uitrusten tijdens de koopzondag op 5 mei.

Feelings

Column Column Hans van der Wijst 1.887 keer gelezen

Liep op Bevrijdingsdag door een kil Veghels winkelcentrum. Dacht aan de hartverwarmende herdenkingsbijeenkomst een dag eerder, de hoopgevende drukte bij het Airbornemonument en verbindende woorden van sprekers. Op zondag was het dus een stuk guurder. Niet alleen omdat het weer niet echt meewerkte, maar ook omdat de tweede 'themazondag - Veghel Viert vrijheid' naar mijn idee niet uit de verf kwam.

Dat vele Veghelse winkeliers van een hoop 'kansloze' open zondagen af wilden begreep ik helemaal. Vond het idee van die zes themazondagen dan ook kansrijk. 'Cirque Zondag' bleek een succes. Mede door het goede weer natuurlijk, maar vooral ook vanwege de circus-entourage. Er was 'passend' werk van gemaakt! Dat miste ik zondag. Her en der was wat dans en muziek, maar de rode draad ontbrak. Het thema 'Veghel Viert Vrijheid' suggereert volgens mij meer te (willen) zijn dan wat 'vrijheids'optredens, Japanse auto's bezichtigen en open winkels.

Bij 'Veghel Viert Vrijheid' hoort naar mijn idee ook die Tweede Wereldoorlog. Wetende dat Meierijstad straks in september Operatie Market Garden groots gaat herdenken, had ik daar zondag alvast wat mee gedaan. Al was het maar met een aantal oude legervoertuigen verspreid door het centrum. Nu mag je ze nog een centrum bínnenrijden! Legermaterieel met bijbehorende geschiedenis oefent aantrekkingskracht uit op álle generaties. Je ziet het niet elke dag en gaat er dus naar op zoek als je weet dat er van alles te bekijken is op dat gebied. Niet uit verheerlijking, maar uit nieuwsgierigheid, een gezonde eigenschap die je moet voorzien van juiste informatie.

Stel je een Shermantank voor, pontificaal naast het podium op de Markt. Met vrijheidsvlaggetjes erop natuurlijk! Wat afweergeschut op het Meijerijplein met daarnaast bijvoorbeeld een ruilmarkt voor oorlogsmemorabilia. Een paar re-enactors in oorlogskledij die 'oorlogssnoep' uitdelen, waarbij alle opa's en oma's die de oorlog hebben meegemaakt kunnen vertellen waaróm dat lekkers wordt uitgedeeld. Tijdelijke foto-exposities in leegstaande panden. Laat die heemkundekring maar eens los! Bijvoorbeeld in de Kalverstraat. Daar liep ik langs enkele winkelramen waarachter al jaren niets gebeurt en de eigenaar niet verder komt dan oude meuk neerzetten met een 06-nummer erbij. Triest!!

Hoop dat het op de eerstvolgende themazondag 'Fun & Feelings' (30 juni) volle bak is voor al die goedwillende en hardwerkende Veghelse winkeliers. Hun klandizie zal echter grotendeels bepaald worden door de hoeveelheid échte 'Fun & Feelings' die te beleven valt. Zondag zag en hoorde ik wat 'vrijheidsfun', maar miste ik vooral de nodige 'feelings'…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant