Afbeelding

Made in d'Eerd

Column Column Hans van der Wijst 1.882 keer gelezen

Vraag me af of veel mensen het gelezen of er via anderen van gehoord hebben. Op-zien-ba-rend nieuws! In de huidige tijd amper te bevatten. Het was slechts een klein krantenartikeltje. Een bericht dat meestal in te weinig woorden wordt afgedrukt. Dat qua inhoud van mij op iedere voorpagina had gemogen. Nee, misschien wel had gemóeten!

Waarom de redacties van talkshows het niet hebben opgepikt? Geen idee. Te weinig negatief? Omdat het een onderwerp was (is) waar iedereen stil van zou (moeten) worden? Staat natuurlijk haaks op het doel van talkshows. Stel dat bijvoorbeeld Jeroen Pauw zijn tafelgasten de vraag voor had gelegd wat zíj in dezelfde situatie hadden gedaan. En dat die tafelaars dan schoorvoetend hadden moeten toegeven dat ze die éne minuut waarschijnlijk ánders hadden ingevuld. Of liever gezegd…gevuld…

Ik vermoed overigens dat wanneer het bericht wél massaal opgepikt zou zijn door de media, het misschien wel in het belachelijke getrokken was. En dat verdient 'de veroorzaker' van dat mooie nieuws nu juist níet! Temeer omdat ondernemer Froukje Sloot uit Stadskanaal bezwoer dat de 'hoofdpersoon van de stunt' het concept perfect begrepen had, maar het op z'n eigen manier wilde invullen. En hoe! Met een totáál andere IK-gedachte dan de hebberige, egoïstische IK-houding die zo'n beetje iedereen zou hebben aangenomen in dezelfde situatie.

Hier liet iemand het volk zien dat totale onbaatzuchtigheid en berekende bescheidenheid nog bestaan! Moest gelijk aan de levenswijze van inheemse volkeren denken die niets meer uit de natuur halen dan ze nodig hebben. Want dat was eigenlijk wat meneer Dekker uit Stadskanaal ook deed. Als prijswinnaar mocht hij één minuut gratis winkelen in een plaatselijke supermarkt. Wat doet meneer Dekker? Hij nam wat vleeswaren en broodsalade mee - uit de aanbieding nota bene -, een pakje Honig, één bakje nootjes, een pak Fristie en een pak koekjes. Totale kosten: 16,36 euro. Hij wist precies wat hij deed volgens bedrijfsleider Sloot. Hij pakte wat hij nodig had…

Alsof het zo moest zijn ervoer ik afgelopen zondag iets vergelijkbaars in de nabijheid van de Vlagheide. Eerdenaar Gerard Gloudemans leidde ons rond in zijn prachtige, zelf aangelegde natuurgebied. Ook hier stond onbaatzuchtigheid en bescheidenheid voorop. Gekoppeld aan bevlogenheid. Die eigenschappen kwamen prachtig bij elkaar in zijn zin: "Ik heb als boer zó lang gebruik gemaakt van de grond, nu geef ik 'm langzaam terug aan de natuur."

Wat een week! Van Stadskanaal naar made in d'Eerd…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant