Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij
Bellen met de burgemeester

'Er wordt veel workload weggehaald bij de rechter'

  •   538 keer gelezen   Column

Wekelijks bellen we met burgemeester Kees van Rooij om te horen wat hij in de afgelopen week heeft meegemaakt. Onze burgemeester pikt er dit keer weer drie hoogtepunten uit.

De burgemeester woonde een doorleefsessie bij, samen met de organisatie van Harmony of Hardcore en 7th Sunday. "We bespreken dan allerlei zaken omtrent de veiligheid. Denk aan de beveiliging, de verkeerssituatie en de gezondheidszorg. Alle hulpdiensten zijn ook aanwezig bij zo'n sessie net als de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR)", vertelt Van Rooij. De GHOR is verantwoordelijk voor de leiding aan en coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen, rampen en crises. Naast brandweer, politie en gemeente is de GHOR een van de 'kolommen' van de rampenbestrijding. Tijdens de doorleefsessie worden er allerlei scenario's nagebootst. Bijvoorbeeld wat te doen bij extreem slecht weer?"

Veiligheidsteam
Van Rooij vertelt dat er tijdens een festival vooraf, tijdens en tot diep in de nacht een Crisis Management Team (CMT) actief is om Harmony of Hardcore en 7th Sunday in goede banen te leiden. "Dit lokale veiligheidsteam vergadert om de paar uur. Ik was echt onder de indruk van hoe goed zo'n CMT functioneert. Voor een burgemeester is dat een hele geruststelling."

Den Haag
Vorige week donderdag was Van Rooij een dag op pad in Den Haag. Eerst bezocht hij op het Plein de Fascination of Plants Day. Daar werd onder andere gesproken over plantenveredeling. Daarna bezocht de burgemeester de Tweede Kamer. "Daar heb ik verschillende gesprekken gevoerd en een tweetal debatten bezocht. Een over de digitale overheid met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops en eentje met onder andere een motie over onderzoek en mogelijke extra maatregelen tegen dierenextremisme. Daarbij was minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus aanwezig."

Rechtbank
Tot slot waren afgelopen week alle burgemeesters van Oost-Brabant uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Den Bosch, door Heleen Rutgers, de hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant, en mevrouw Messer-Dinnissen, de president van de rechtbank Oost-Brabant. "We hebben het gehad over ondermijning en de ZSM rechtspraak. Bij de ZSM-methode werken partijen snel en efficiënt samen en worden zaken in één dag afgehandeld. Er wordt zo veel workload weggehaald bij de rechter. Ook voor de verdachte is het prettig. Er volgt geen ellenlang proces. De verdachte weet meteen waar hij of zij aan toe is", legt de burgemeester uit.

Meer berichten