Afbeelding

Fietsgeluk(t)

Column Column Hans van der Wijst 2.874 keer gelezen

Vond het een belevenis! Denkt u na het lezen van dit stukje…'Wil ik wel eens met eigen ogen zien!'… ik kan het u alleen maar aanraden! Kom er wel met de fiets of te voet naartoe, want op dat uitzichtpunt zijn geen parkeermogelijkheden voor grotere vervoersmiddelen. Mocht u lui uitgevallen zijn, of uiterst nieuwsgierig, en tóch de auto overwegen, even stoppen is daar echt geen optie…

Ik doel op de Maxwell Taylorbrug in Veghel. Genoemd naar de Amerikaanse generaal die met zijn Airborne-mannen Veghel en omstreken bevrijdde.

Wie vanuit Veghel-centrum richting Mac of Poort tuft, komt er overheen. Inderdaad, bij de sluis! Je passeert daar de Zuid-Willemsvaart én N279 (Helmond-Den Bosch). Neem bovenop de brug de tijd. Werp een blik (toepasselijk in dit geval) over de omgeving. U ziet dan op gezette, maar ook niet gezette tijden eindeloze rijen blik onder u door kruipen. Ook is mooi te zien hoe schepen de sluis passeren. Soepeler verkeer dan op de weg ernaast. Kijkt u vervolgens richting Den Bosch, dan kunt u ook vaak het A50 verkeer tergend langzaam voorbij zien schuiven. Die passeren daar de Julian J. Ewellbrug. Beide generaals zouden zich in hun graf omdraaien bij het zien van die Corridor-achtige snelheden. In '44 ging het hen tenslotte ook niet vloeiend genoeg.

Afgelopen week luidde een verkeerslobby van 25 bedrijven en organisaties (Deltaplan 2030) een zoveelste Brabantse noodklok met de kreet 'Brabant loopt vast als we niet uitkijken!' Is op die brug duidelijk te zien! En of het 'opkrikken' van de N279 richting Helmond daar veel aan verandert? Door het succesvolle Meierijstadse bedrijfsleven wordt het verkeer namelijk alleen maar drukker is de inschatting. Een juiste denk ik.

Behalve het Deltaplan 2030 trok nog een andere club mijn aandacht: Tour de Force, wat zoveel betekent als hoogstandje. 24 Overheden en brancheverenigingen willen dat Nederlanders in 2027 samen 20 procent meer fietskilometers maken. Vond het wat magertjes. Dat kunnen wij in Meierijstad beter! En snéller! Iedereen die ook maar enigszins kan fietsen en in Meierijstad woont én werkt, gaat vanaf nu minimaal één dag per week met de fiets. Da's al 20 procent bij een vijfdaagse werkweek! En vér voor 2027! En stel toch eens dat je twéé dagen per week de fiets pakt. Taylor en Ewell zouden trots op ons zijn. Niks brug te ver!

Bij Tour de Force spraken ze over 'Fietsgeluk'. Laat Meierijstad er dan een t achter plakken…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant