Afbeelding

Wegwerpblik

Column Column Hans van der Wijst 1.221 keer gelezen

"We zijn vergeten dat onze grootouders bewaarden en hergebruikten". Deze zin van Nelleke van der Puil (LEGO) riep sterke herinneringen op aan mijn ouders. En schoonouders. Opgevoed in een tijd van oorlog en schaarste werd door hen niet zomaar iets weggegooid. Bijna nooit eigenlijk. Uit de gratie geraakte spulletjes verdwenen in garages en schuurtjes. 'Ge wit noit wa ge d'r nog mee kunt doen!' Mijn generatie (zestigers) begon die bewaardrift pas positief in te schatten toen 'ouwe meuk' plots bestempeld werd als vintage- en retro. Ook financieel ja! Het woord 'kringloop' werd gejat uit de biologie-wereld en hergebruik is weer onderdeel van ons denk- en leefpatroon geworden. Gelukkig maar!

Moest denken aan schoonmoeder die elk plastic wegwerpbakje bewaarde. Vooral om teveel bereid voedsel in te kunnen vriezen. Schoonvader maakte namelijk royale hoeveelheden soep. Een dag zonder soep was een dag niet fatsoenlijk gegeten. Z'n kleinkinderen bleken er ook dol op! Vanwege de onvoorstelbare aantallen balletjes erin. Aanvankelijk rekenen is bij ons in en om het soepbord begonnen. Wij vertrokken in Boekel ook nooit zónder enkele bakken diepvriessoep. Míjn moeder was gespecialiseerd in alles wat ze op haar pad tegenkwam. Veel wandelend en fietsend ontkwam er weinig aan haar adelaarsblik. Van geld, al was het maar een cent, tot prullaria waarvan je nooit wist waar het nog goed voor was. Ik leerde als kind dan ook goed naar beneden te kijken, maar niet vanwege een mobieltje in mijn hand. Pa en ma's fietstassen waren kleine emballage-afdelinkjes. Statiegeld vormde een financiële prikkel en heeft onze erfenis zeker wat opgeschroefd. Op die manier verdween er bovendien het nodige afval uit de natuur. Waarderen en hergebruiken is ook een vorm van opschonen.

Hoe verheugend is het dan ook te lezen dat een Kamermeerderheid éin-de-lijk heeft aangegeven dat er statiegeld moet komen op blikjes en kleine plastic flessen. Gewoon één statiegeldsysteem! In andere landen blijkt het al heel goed te werken. Weliswaar krijgt het verpakkend bedrijfsleven de komende tijd de kans om alsnog te zorgen voor een stevige neerwaartse trend qua zwerfafval, maar ik heb daar geen vertrouwen in. Gaan ze dat doen met waarschuwinkjes op die blikjes en flesjes? Nee, de achteloos wegwerpende mens heeft financiële prikkels nodig! Statiegeld erop dus! En voldoende graag!

Voordat het systeem opgetuigd is zijn we al in 2020, maar beter laat dan nooit. Oude tijden gaan herleven! Oprapen en cashen kan wegwerpgedrag effectief bestrijden. Extra succesfactor: een wegwerpblik!...

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant