Wat te doen bij vuurwerkongevallen?
Wat te doen bij vuurwerkongevallen?

Traditionele rechten

Column Column Hans van der Wijst 935 keer gelezen

Het woord 'traditie' (overlevering, vast gebruik, gewoonte) staat me steeds vaker tegen. Heeft vooral te maken met de manieren waarop het gebruikt wordt. Of gelezen wordt. Of begrepen wordt. Of al die voltooide deelwoorden samen. Zou er verband bestaan met de gestage achteruitgang van onze algemene leesvaardigheid? Dat we het woord te pas en te onpas lezen, maar helemaal niet meer begrijpen wat het nu werkelijk betekent? En het dus ook maar gebruiken wanneer het ons uitkomt? Of niet uitkomt? 'Traditie' wordt door nogal wat landgenoten bijvoorbeeld verward met het woord 'recht', om dat vervolgens ook nog eens brutaal in eigen hand te nemen. Waarna er weer politie aan te pas moet komen om uit te leggen dat dat niet de bedoeling is.

Allerlei kinderachtig gedoe door volwassenen rondom de Sinterklaas'traditie' hebben we inmiddels achter de rug. Bleken veel 'verworven rechten' tussen te zitten. In Duindorp en Scheveningen lijkt fikkie stoken op grote schaal een 'traditioneel recht' geworden te zijn. Mag het niet op één grote hoop, dan toch zeker op een héleboel kleine! Wat is er ánders te doen in de aanloop naar de feestdagen?... In het strenggelovige Veen is het al een jaar of twintig (hoezo 'traditie'?) onrustig tijdens de donkere najaarsdagen. Autowrakken worden er aan een soort vagevuur onderworpen. Met plaatselijk hel en verdoemenis tot gevolg. Opvallend: mochten hulpverleners op het idee komen brand te willen blussen of zelfs slachtoffers te willen helpen, dan wordt hen dat recht (inderdaad, zónder accenten) ontnomen. Is 'traditie'.

In Meierijstad zijn de eerste ontploffingen van zwaar vuurwerk allang te horen. Nieuwjaar is in aantocht en dan moet er nog wat oud knalspul doorheen of wat verse illegale handel worden uitgeprobeerd. Liefst op gemeenschappelijke eigendommen. Is 'traditie'. Je moet tenslotte goed voorbereid zijn. Beter een paar weken vóór Nieuwjaar wat vingers kwijt dan in dat heerlijke nachtje zelf.

Gelukkig beginnen we de enorme verspilling van belastinggeld, overmatige politie-inzet en gigantische vervuiling langzaamaan mínder 'traditie' te vinden. De zogenaamde 'rechten' op één avond met net zo veel incidenten als anders in een héél jaar verliezen betekenis. Vuurwerkvrije gemeenten dienen zich aan. En vuurwerkvrije zones, zoals in Meierijstad. De aanzet komt vanuit Schijndel. Hulde!!! Daar vindt stichting Dier, Mens & Natuur dat het rond dierenparken in onze gemeente sowiesó vuurwerkvrij moet zijn. Zegt het voort! Hándel ernaar! Zodat géén 'recht' hebben op vuurwerk bij dierenparken ook een traditie wordt. Een échte...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant