Afbeelding

Hoofdstedelijke kerstgedachte

Column Column Hans van der Wijst 1.285 keer gelezen

Heerlijk! De sentimenten die steeds weer loskomen als er in Meierijstad wordt gesproken over gemeenschappelijke voorzieningen, maar vooral wáár ze moeten komen. Of welke kern er het slechtst afkomt in welk opzicht dan ook. Niet zelden wordt ook de geschiedenis er nog eens bij gesleept en dan is het helemáál feest! Als ik als Veghelaar rondwandel of -fiets in Meierijstad met iemand uit onze nog jonge gemeente en ik kom op andermans 'territorium' (lees: andere kern dan Veghel), dan zeg ik wel eens gekscherend: "Allemaal van ons!" Zoals ik tegen Udenaren ten tijde van allerlei spannende gemeentelijke herindelingen regelmatig bralde dat we Uden moeiteloos zouden inpikken. Of ze mede daardoor óns ziekenhuis inpikten? Zou zomaar kunnen. Ik zat én zit er geen seconde mee. Alleen al vanwege het feit dat de medische zorg daardoor veel beter geworden is. Dat de gemeente Uden alle parkeerkosten rondom Bernhoven opstrijkt was me overigens wél een Udense doorn in Veghel oog. Vandaar dat ik best kon genieten van het nieuws dat een bezoeker onlangs een zuil bij de ingang aldaar omver reed waardoor het nu gratis parkeren is tot januari. Ik zou zeggen "Grijp uw kans! Ga een keertje extra op bezoek in Bernhoven. Desnoods bij een wildvreemde. Past mooi in de kerstgedachte."

Wat zich kortgeleden vooral regionaal afspeelde, gebeurt momenteel gewoon bínnen onze gemeentegrenzen! Geweldig toch! Dat gemeenteraadsleden, die zich vooral bezig moeten houden met álgemeen bestuur, nog steeds allerlei plaatselijke gevoeligheden blijven opvoeren, laat zien dat we groot aan het worden zijn. Het verbaasde me dan ook niet dat ik vorige week voor de zoveelste keer moest lezen dat het voor Schijndelaren en Rooienaren moeilijk te verkroppen zou zijn als het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode naar Veghel zou worden verplaatst. In de pers verscheen zelfs de kop 'Veghel hoofdstad van Meierijstad? Geen denken aan!'

Maar…beste Schijndel- en Rooienaren…Veghel ís toch gewoon de hoofdstad van Meierijstad!? Sterker nog: Ik vind eigenlijk dat jullie ons dat moeten gúnnen. Noem het maar een kerstgedachte én -wens ineen. Gún ons extra verdiepingen op óns hoofdstad-stadhuis. Gún ons het bestuurscentrum in de Congregatiekapel achter de Lambertuskerk. Gún ons jarenlange chaos tijdens allerlei verbouwingen. Gún ons nóg meer geparkeerd blik en verkeersproblematiek in ons centrum. Gún ons dat nou gewoon. Ik gun jullie toch ook rust, ruimte, schoonheid en extreem woongenot.

Vanuit onze hoofdstad wens ik u humorvolle, bezinningsvolle, anti-Calimero en verzoenende feestdagen toe...

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant