Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Aan de dus beschikbare Knokert verrijzen binnenkort een honderdtal woningen met wat voorzieningen en een beheerder.
Aan de dus beschikbare Knokert verrijzen binnenkort een honderdtal woningen met wat voorzieningen en een beheerder. (Foto: Ad van de Graaf)
Column Hans van der Wijst

Bouwdorpjes

  •   keer gelezen   Column

De samensmelting van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode tot Meierijstad heeft geleid tot een soort 'patiënt' die nogal eens koorts lijkt te hebben. Van groeistuipen waarschijnlijk. Schijnt te kunnen.

Wandelde afgelopen zondag langs een natte, winderige Knokert richting Dorshout toen bovenstaande vergelijking in me opkwam ter hoogte van het voormalige evenemententerrein aldaar. Of het door de weersomstandigheden kwam weet ik niet, maar plots beeldde ik me in een soort thermometer in Meierijstads' koortsige lijf te zijn. Denken aan de ideale inbrengplek voor dat warmtemetertje leverde wat rillingen op. Moest meteen daarna echter denken aan de tijd dat het Knokert-terrein werd aangelegd. Voor grote evenementen als kinderbouwdorpen en Vudelfeesten. Dat waren voor iedereen feestjes. Bijna niemand protesteert tegen feestjes.

Toen bedrijven als Otto Work Force, Hobij én de gemeente, zich echter realiseerden dat massaal ingehuurde arbeidskrachten méér geboden moest worden dan alleen werk en inkomen, kwam hun huisvesting in beeld. Terecht natuurlijk! Daarbij móet het woord 'bouwdorp' centraal hebben gestaan. Kannie anders. Honderden kinderen gezellig vertoevend in hun…dat dan weer wel…zelfgebouwde hutjes. Na een aantal dagen wordt de zaak opgeruimd en keert de rust weer. Briljante formule moet men gezamenlijk gedacht hebben. Kan één op één, in wat langere tijd, worden toegepast op huisvesting van migranten. Waarom duur ontwikkelen als je goedkoop kunt jatten? Bovendien was er al een terrein. Vonden kinderbouwdorp en Vudel namelijk te afgelegen. Bouwdorp vertrok richting Julianapark, Vudel richting Noordkade. Aan de dus beschikbare Knokert verrijzen binnenkort een honderdtal woningen met wat voorzieningen en een beheerder. Voor maximaal tien jaar. Of ze er in het fors protesterende Dorshout veel last van hebben? Hangt volledig af van de naleving van sámen afgesproken regels en afspraken. Ter Knokertplekke dacht ik zondag aan Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM. Hij sprak onlangs niet meer van een wooncrisis, maar van absolute woningnood. Hij bepleitte soberder uitgevoerde bouwplannen en vele, kleinere woningen om kosten lager te houden. Vol-lé-dig terecht!!

Eenmaal thuis bekeek ik nog eens de voorlopige bouwtekening van de toekomstige migrantenwijk (rotwoord trouwens) aan de Knokert. Waarom kan dat niet op méér plekken binnen Meierijstad? Kleine tijdelijke wijkjes met goedkope huurwoningen waar al die ándere Meierijstedelingen óók betaalbare woonruimte kunnen vinden. Feestje voor iederéén! Ik weet nog wel een aantal ideale plekken.

Voelde mijn temperatuur wat oplopen, dacht aan de thermometer, maar besloot de vinger aan de pols te houden. Moet u ook doen. Blijven temperaturen mensen!...

Meer berichten