Afbeelding

Groenblijvender

Column Column Hans van der Wijst 2.619 keer gelezen

Zo’n tien jaar geleden ging de Bundersweg in Veghel finaal op de schop. Niet bekend in Veghel? De weg begint ter hoogte van bloemenzaak Cor van Schie en eindigt bij Nagtzaam Accountants & Fiscalisten. Deze verbindingsroute tussen Udenseweg en Populierlaan was niet alleen aan vervanging toe, maar moest ook verkeersluwer en veiliger worden gemaakt. 

Besloten werd om de tweebaansweg te veranderen in twee afzonderlijke, verdiept aangelegde rijbanen met opstaande betonnen randen. O ja…en nog vier rotondes. Daar kwam veel kritiek op, ook van mijn kant. Maar eerlijk is eerlijk: op de Bundersweg is het stukken rustiger geworden. Vooral het zware verkeer is goeddeels verdwenen. Da’s prettig als je huis, zoals dat van de aanwonende Wijstjes, niet meer op z’n grondvesten schudt op allerlei nachtelijke en verrassende tijdstippen. Onze bedligging is vele malen stabieler geworden. Hiervoor alsnog hartelijk dank.

In een van mijn columns toentertijd maakte ik me echter ook grote zorgen over de rigoureuze aanpak van het aangrenzende groen. Of liever gezegd: de totale vernietiging ervan. En daar zit geen woord Spaans bij. Natuurlijk sneuvelt er bij grote projecten altijd wel wat, maar meer dan dertig jaar oude begroeiing met één pennenstreek wegvagen was me een spreekwoordelijke doorn in het oog. Ook hier speelde weer eigenbelang mee. Geef ik toe. Vanuit mijn huis keek ik namelijk tegen die mooie groene muur aan met allerlei geplant- en wild spul dat met elkaar vergroeid was. Een beresterke afscheiding die slechts met een goede, jaarlijkse snoeibeurt in toom gehouden hoefde te worden.

Enigszins bekomen van de kaalslag verplaatste mijn interesse zich richting herbeplanting. Wat zou er voor in de plaats komen? Tot op de dag van vandaag is het op meerdere plekken drama gebleken langs de Bundersweg. Letterlijk káál-slag. Langs veel andere wegen ook trouwens. Zitten er in Meierijstad louter groentjes achter de herbeplantingsbureaus? Werken ze met adviseurs die ook geen groene vingers hebben, maar wel héél veel plantjes? Die het groene stadhuislicht krijgen om hele percelen vol te plempen met allemaal hetzelfde spul? Zodat wanneer er eentje het loodje legt door ziekte of droogte, de kans groot is dat ze allemáál sneuvelen? En vervangen moeten worden? Kassa!

Diversiteit zou ons veel belastinggeld schelen. Zorg voor variatie in planten en struiken die onder verschíllende weersomstandigheden overeind blijven. Een keertje met een watertonnetje rondrijden biedt geen soelaas. Laat er wat vele malen sterker, wild spul tussen groeien. Versterkt elkaar. Kost óns minder en is gegarandeerd groenblijvender…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant