Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Vakantie in eigen tuin.
Vakantie in eigen tuin. (Foto: )
Column Hans van der Wijst

Eigentuinvakanties

  •   857 keer gelezen   Column

‘Knuppeltje erover…helemaal niet zo erg’, was mijn eerste gedachte toen ik allerlei beelden van rellende Nederlandse jeugd in het buitenland zag. ‘Niet horen? Dan maar voelen’ volgde vrij snel. ‘Meteen in een oude bus naar huis’ sloot het eerste rijtje ‘oplossingen’ mijnerzijds. Uiteraard mét mondkapje. Vooral níet op de trein zetten of vliegend repatriëren. Te luxueus.

Ik weet zeker dat menig landgenoot dezelfde gedachten moet hebben gehad. Nachtjes cel hoeven voor mij niet. Een strafblad ook niet als daar geen reden voor is. Wel alles laten betalen wat vernield is of kéurig opruimen wat door hen bevuild is. En dán die bus in. Weg van die feestplek. Onderweg genoeg tijd om na te denken wat je je ouders vertelt als je twee dagen later alweer op de stoep staat.

Wie trouwens als ouder kinderen in de leeftijd van 16- tot 18 jaar naar alcoholparadijzen als het Portugese Albufeira laat afreizen moet zich ook eens ernstig achter de oren krabben. Alcohol is daar voor hen namelijk nog niet verboden en niet volgroeide puberbreinen hebben nog geen idee van hun inname-mogelijkheden. Dat die onkunde gepaard gaat met stoer, uitdagend en rellerig gedrag beseffen ze pas later. In die bus bijvoorbeeld. Komen ze erachter dat de naam van het Belgische Knokke minder letterlijk bleek dan gedacht.

Hoorde op televisie zo’n blaag zeggen dat die Belgische agenten er wel erg snel op mepten. Dat de kroegen ook veel te vroeg dicht gingen. Al om 01.00 uur! Dat ze dat niet gewend waren, hun vertier wel op straat móesten zoeken en ja...dan kán het wel eens misgaan.

Je verdiepen in regels, afspraken en gewoonten in een ander land zat duidelijk niet in de voorbereidingen. Las in de Volkskrant dat een 16-jarig rijkeluiszoontje (gaf ie zelf aan) speciaal naar Knokke ging vanwege de anonimiteit. Niet gelukt dus. Hij bleek vastbesloten om ceo te worden van zijn vaders bedrijf en moest zich derhalve in Nederland gedeisd houden. Wordt straks een prima directeur. Buitenlandkenner bij uitstek. Heeft tegen die tijd gegarandeerd ideeën over wegsluizen en stallen van belastinggeld.

Werd van dit alles niet vrolijk. Wat is het toch dat veel Nederlanders bezielt om in andermans land de dienst uit te willen maken? Je anoniem kunnen misdragen?

Moge al die reclames over vakanties in eigen tuin (Jumbo, Bol.com) maar louterend werken. Van Playa del casa, Rundumhausen, Balkonië, Tuinesië, Saint-Souterrain, Toilet de Mar, Tibed tot Schuurmonnikoog. Op zowel ouders als kroost…

Meer berichten