Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Impressie van de nieuwe Petrus- en Paulusschool en woningen aan en in de kerk in Eerde. </p>

Impressie van de nieuwe Petrus- en Paulusschool en woningen aan en in de kerk in Eerde.

Column Hans van der Wijst

Kerkvrienden ‘De Shaak’?

  •   keer gelezen   Column

Om meteen met een kerkdeur in huis te vallen: Hoe is het in godsnaam mogelijk dat in Eerde nog niet gebouwd wordt aan een nieuwe school? Of moet ik schrijven ‘gebouwd kán worden’? Dat de kogel nog steeds niet door de kerk is als het gaat om allerlei nieuwbouwplannen in d’Eerds hart. En dat terwijl zo’n beetje het hele dorp smacht naar het einde van de machtsstrijd tussen ‘De vrienden van de Eerdse kerk’ en ‘SHAAK’?

Machtssoap
Ik voorspel dat die zogenaamde vrienden de Shaak zullen zijn. Hoe ik dat weet? Omdat de mensen waar het wérkelijk om gaat in de hele machtssoap onlangs van zich lieten horen. Wie dat waren? De jongste inwoners van Eerde. Natúúrlijk werden ze geregisseerd door hun ouders. In dit geval vol-le-dig terecht!

Heilig
Wie zich een beetje verdiept in achtergronden van kleine dorpskernen als Eerde kan bijna standaard drie speerpunten voor hun toekomst noteren: woningbouw, onderwijs en (vaak) herbestemming van een kerkgebouw. De eerste twee zijn uiterst bepalend voor de leefbaarheid. Een uiteindelijk leegkomende kerk kan in mijn ogen slechts een verbindende factor vormen. Een fantastische, bij goede aanpak. Dat met zo’n gebouw eerbiedig moet worden omgegaan is duidelijk. Dat het heilig verklaard moet worden zeker níet! Wat ik gelezen én begrepen heb, is dat ‘SHAAK’ vooral gekeken heeft naar de toekomst waarin spelen, leren, wonen en geloven mooi gecombineerd kunnen worden. Wat ik gelezen én begrepen heb is dat de ‘Vrienden van de Eerdse kerk’ vooral bezig zijn met hoe het kerkgebóuw uit de strijd zou moeten komen.

Kleine Eerdenaartjes
Maar verbinding zit ‘m wat mij betreft toch echt van binnen! Zou een wel of niet bestaande God daar niet óók voor kiezen? En was Zijn Zoon zo van de uiterlijkheden toen hij op onze aardbol rondliep? Wat ik verder nog las en begreep, is dat die ‘vrienden’ ook moeite hebben met het commerciële gedeelte van het plan. Dat plaatsgenoten er mogelijk iets aan verdienen. Heb slechts één vraag: Als een compleet dorp er aantoonbaar beter van wordt, is het dan geen tijd om eigen ego’s aan de kant te schuiven voor het grotere geheel? Mocht dat om onbegrijpelijke redenen niet lukken, denk dan op z’n minst aan het toekomstig welzijn van de kleine Eerdenaartjes!

P.s.
Boerdonk staat voor een vergelijkbare opgave. Daar wordt zelfs naar de Eerdse plannen gekeken. Gegarandeerd zónder ondermijnend sentiment. Zodat er ook niemand de shaak hóeft te zijn…

Meer berichten